Groen dak met zonnepanelen

3-jun-2024

Groen dak met zonnepanelen

Ook verdienen met zonnepanelen en een groen dak?

Of doe de gratis dakscan

Zonnepanelen op groen dak

Perfect montagesysteem voor een gezond groen dak met zonnepanelen

De plaatsing van een groen dak met zonnepanelen vraagt om specialistische kennis.

De zonnepanelen moeten voldoende zonlicht om kunnen zetten in groene stroom. Terwijl het sedum en de (vet)plantjes voldoende licht en water moeten krijgen.

Daarom maken we gebruik van het innovatieve Overeasy montagesysteem, ontwikkeld in Noorwegen. De zonnepanelen worden verticaal geplaatst, waardoor het zonlicht (bijna) niet geblokkeerd wordt.

Het rails wordt op het dak gemonteerd, met minimale contactpunten, voor een optimale verdeling van het water.

Daarnaast zweven de zonnepanelen op het montagesysteem boven het dak. Hierdoor biedt een groen dak met zonnepanelen voldoende ruimte, zodat de plantjes kunnen groeien.

 

Sedumdak met zonnepanelen

Zonnepanelen op groen dak met een uitstekend rendement

We zorgen voor een uitstekend rendement met bifaciale zonnepanelen op een groen dak.

Dit kan gerealiseerd worden doordat de zonnepanelen aan beide zijden zonlicht omzetten in groene stroom. Hierdoor kunnen de zonnepanelen in verticale plaatsing efficiënt duurzame energie opwekken.

Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Een bitumen dak kan wel 85 graden worden, terwijl een sedumdak maximaal 35 graden wordt. Zonnepanelen presteren het beste tot 25 graden. Door het koelere dak, kunnen de zonnepanelen langer op maximale capaciteit presteren.
  • Zonnepanelen op een groen dak zijn ontworpen om diffuus licht efficiënter om te zetten in groene stroom. Het zonlicht reflecteert door het sedum en de plantjes, waardoor er lichtinval van verschillende hoeken op de bifaciale zonnepanelen komt. Door diffuus licht efficiënt te benutten wordt er voor meer uur per dag stroom geproduceerd. Dit gebeurt voornamelijk in de winter en tijdens bewolkte dagen.

 

Volledige integratie van een sedumdak met zonnepanelen

De meeste aanbieders kunnen geen groen dak met zonnepanelen leveren. U heeft dan de keuze om een groen dak te nemen, of zonnepanelen te laten plaatsen. Beide tegelijkertijd is dan niet mogelijk.

Daarnaast zijn er aanbieders die een onvolledige integratie aanbieden. Dit houdt in dat het groen rondom de zonnepanelen geplaatst wordt en niet eronder.

Bij Zonnepanelen Noord kunt u kiezen voor een volledige integratie van zonnepanelen gecombineerd met een groen dak.

Volledige integratie:

  • In plaats van plantjes rondom de zonnepanelen met een gedeeltelijke bedekking, bedekken we het hele dak met groen.
  • De zonnepanelen worden verticaal geplaatst zodat er amper zonlicht geblokkeerd wordt.
  • Het montagesysteem maakt minimaal contact met het dak, waardoor het water vrij kan bewegen tussen de beplanting.
  • De zonnepanelen zweven boven het dak, waardoor de zonnepanelen de groei van het groen niet blokkeren.
  • Alle voordelen van het groene dak blijven behouden.

 

Wat zijn de voordelen?

Zowel het groene dak als de zonnepanelen bieden voordelen die elkaar ook nog eens versterken. Hierdoor wordt uw dak dubbel zo duurzaam.

 

Besparen op energiekosten

Met zonnepanelen wekt u voordelig uw eigen duurzame energie op. Hierdoor hoeft u het stroom niet meer duur in te kopen bij de energieleverancier, waardoor u bespaart op de energiekosten.

 

Hoger rendement door verkoeling

Een groen dak wordt maximaal zo’n 35 graden. Dit zorgt voor een natuurlijke koeling voor de zonnepanelen, waardoor het rendement 4% tot 15% hoger uitvalt. Tegelijkertijd gaat u het hitte-eilandeffect tegen in steden.

 

Isolerende werking

De groene bedekking voor het dak heeft een isolerende functie. In de zomer blijft het koeler in huis, terwijl in de winter de warmte beter wordt vastgehouden. Daarnaast werkt het geluiddempend.

 

Het dak gaat langer mee

Een groen dak vormt een extra beschermlaag over uw huidige dak. Hierdoor gaat het dak langer mee, waardoor het minder snel vervangen hoeft te worden. Ook hiermee bespaart u.

 

Toename in biodiversiteit

Met een groen dak creëert u een mini ecosysteem op het dak waarmee de biodiversiteit bevorderd wordt. De planten bevatten voedsel voor insecten, vogels en andere dieren, maar bieden ook een schuilplaats.

 

CO2 reductie en opslag

De plantjes op het dak zetten CO2 om in zuurstof en slaan het CO2 ook op. Met de zonnepanelen produceert u groene stroom, waarbij geen CO2 vrijkomt, in tegenstelling tot stroom op fossiele brandstoffen.

 

Is er subsidie voor een groen dak met zonnepanelen?

Ja, er zijn lokale subsidies beschikbaar voor een groen dak, waarmee tot 50% van de kosten vergoed worden. De beschikbaarheid van de subsidie verschilt per provincie en gemeente.

Het aantal liter die per vierkante meter geborgen kan worden (L/m2) bepaalt doorgaans de hoogte van de subsidie. Een belangrijke voorwaarde is dat het dak minimaal 25L/m2 water kan bergen.

Daarnaast hoeft u over de aankoop en installatie van de zonnepanelen geen BTW te betalen. Werkzaamheden die hier direct aan gerelateerd zijn, worden ook vrijgesteld van BTW. In sommige provincies of gemeentes zijn ook lokale subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. Vaak is dit voor mensen die weinig inkomen hebben.

Het is dus mogelijk om met subsidie een groen dak met zonnepanelen te plaatsen. Raadpleeg de provincie of gemeente voor de subsidies in uw regio. Als u een vrijblijvend advies aanvraagt, zoeken we dit voor u uit en helpen bij de aanvraag.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een groen dak met zonnepanelen zijn afhankelijk van het dak van uw woning of bedrijfspand. Elk dak is anders, daarom komen we graag langs op locatie voor een vrijblijvend advies op maat.

Op basis van uw wensen en de benodigde werkzaamheden berekenen we de kosten voor het dak. U ontvangt van ons een offerte met een transparant overzicht van de kosten. Alle werkzaamheden worden van A tot Z uitgevoerd voor een vaste prijs.

Doordat we op voorhand langskomen kunnen we de kosten op maat berekenen. Dit geeft een stukje zekerheid en hierdoor krijgt u niet te maken met onvoorziene kosten. Kies voor zekerheid, vraag vrijblijvend advies op maat aan voor een sedumdak met zonnepanelen.

 

Is uw dak geschikt voor een sedumdak met zonnepanelen?

Het innovatieve Overeasy montagesysteem maakt het mogelijk om een sedumdak met zonnepanelen te plaatsen op platte daken.

In tegenstelling tot andere systemen is dit montagesysteem gebouwd om weinig extra gewicht aan het dak toe te voegen. Met een gemiddelde belasting van 11 kg/m² is het systeem geschikt voor een breed scala aan platte daken.

We kunnen het groene dak plaatsen en vervolgens het montagesysteem met zonnepanelen plaatsen. Zodat u optimaal kunt genieten van de voordelen van zonnepanelen en het sedumdak.

Gedurende het vrijblijvend advies wordt eerst gekeken of het dak voldoende stevigheid biedt voor de installatie en het groen.

 

Hoe wordt het montagesysteem voor zonnepanelen op een sedumdak bevestigd?

In tegenstelling tot andere systemen, wordt de dakbedekking niet geperforeerd om het montagesysteem voor zonnepanelen op een sedumdak te bevestigen.

Hierdoor is de kans op lekkage verwaarloosbaar. Het montagesysteem wordt verankerd op strategische plekken in de dakconstructie, denk aan hout, beton of staal.

We beschermen de plekken waar het montagesysteem verankerd wordt, met waterdichte, roestvrijstalen dakconsoles.

De dakconsoles worden in de fabriek al waterdicht gemaakt, zodat de installatie soepel en snel verloopt.

 

Ons innovatieve groene dak met zonnepanelen biedt voldoende ruimte voor onderhoud

Het groene dak met zonnepanelen is ontworpen, zodat u volledige toegang tot het dak behoudt.

Bij andere systemen wordt het dak vaak lastig bereikbaar, omdat de zonnepanelen op de reguliere wijze worden geplaatst.

Doordat we de zonnepanelen verticaal plaatsen is er veel ruimte op het dak. Hierdoor is het dak eenvoudig te betreden voor controles en onderhoud. Dit zorgt voor een optimale betrouwbaarheid en levensduur van het dak.

Hiernaast kunt u makkelijk zelf het dak op, om het sedum en de (vet)plantjes even van dichtbij te bekijken. Dan zult u gelijk zien dat het groen zich in zeer goede staat bevindt.

 

Veelgestelde vragen

 

Heeft een groen dak veel onderhoud nodig?

Nee, in principe heeft een groen dak niet heel veel onderhoud nodig. De vetplanten en andere vegetatie zijn voor een groot gedeelte zelfvoorzienend.

We raden wel aan om tweemaal per jaar het dak op te gaan en mos en eventueel onkruid te verwijderen.

Bij periodes van extreme droogte kan het handig zijn om de vegetatie te bewateren. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt het onderhoud ook door ons uit laten voeren.

 

Kan ik zelf een groen dak met zonnepanelen aanleggen?

We raden niet aan om zelf een groen dak met zonnepanelen te plaatsen. Het aanleggen van een gezond groen dak is vrij complex en vraagt om specialistische kennis.

Daarnaast raden we aan om de montage en installatie van zonnepanelen uit te laten voeren door een erkend installateur. Dit is belangrijk om de fabrieksgarantie op de zonnepanelen te behouden.

Gaat u het toch zelf doen? Dan kan het zijn dat u zelf opdraait voor de kosten als in het proces een zonnepaneel beschadigd raakt.

 

 

Blijft sedum onder zonnepanelen gezond?

Met ons montagesysteem van Overeasy, blijft het sedum onder de zonnepanelen gezond. Dit komt omdat de zonnepanelen verticaal geplaatst worden, waardoor het sedum voldoende zonlicht krijgt.

Daarnaast zweeft het montagesysteem en de zonnepanelen boven het dak. Hierdoor kan het water goed evenredig verdeeld worden, waardoor het sedum niet uitdroogt.

 

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.