Levensduur zonnepanelen: hoelang gaat een zonnepaneel mee?

27-mei-2024

Levensduur zonnepanelen

In Nederland hebben zonnepanelen een levensduur van 25 tot 40 jaar. Als u wilt investeren in zonnepanelen, dan doet u dit voor de lange termijn. Het is dus belangrijk dat de zonnepanelen ook daadwerkelijk lang mee gaan om een goed rendement te behalen. Als de zonnepanelen langer werken, wekt u meer stroom op en verdient u dus meer geld.

In dit artikel bespreken we de levensduur van zonnepanelen, omvormers en andere benodigdheden. Welke onderdelen een mindere levensduur hebben en welk onderhoud nodig is om ervoor te zorgen de levensduur behaald wordt. Daarnaast bespreken we het proces om de zonnepanelen te recyclen als ze af zijn.

Standaard Levensduur zonnepanelen

Voor de standaard levensduur van zonnepanelen, of de minimale levensduur, kijken we naar de fabrieksgarantie.

Doorgaans hebben zonnepanelen een fabrieksgarantie van 25 jaar, dit betreft de opbrengstgarantie. Dit houdt in dat zonnepanelen na 25 jaar nog steeds 80% tot 90% van het vermogen behouden om stroom op te wekken. Volgens de fabrieksgarantie gaan zonnepanelen dus minimaal 25 jaar mee.

Hiernaast zijn er ook fabrikanten die garant staan voor een langere fabrieksgarantie. Deze zonnepanelen zijn vaak duurder maar hebben dan 30 of zelf 35 jaar fabrieksgarantie. Waardoor de minimale levensduur hier gelijk aan is.

We kunnen ons voorstellen dat het nu voordelig klinkt om zonnepanelen te kopen met een langere levensduur. Maar we raden het u toch af. Het is veel voordeliger om na 25 jaar weer nieuwe zonnepanelen te laten plaatsen.

Als we alleen al zien hoe snel het vermogen van zonnepanelen in de laatste jaren is gestegen, terwijl de prijs daalt. Dan weten we dat dit in de komende jaren ook zal gebeuren. Het is dus voordeliger om dan nieuwe zonnepanelen te kopen, die weer veel meer stroom opwekken.

 

Economische levensduur zonnepanelen

De economische levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 25 en 30 jaar. Dit is de periode waarin zonnepanelen financieel rendabel ingezet kunnen worden.

Elk jaar krijgen de zonnepanelen te maken met degradatie. Hierdoor verliezen de zonnepanelen een percentage van hun vermogen. Na 25 tot 30 jaar is het vermogen dusdanig ver afgenomen, dat het voordeliger wordt om de oude zonnepanelen te vervangen.

Dit betekent natuurlijk niet dat de zonnepanelen niet meer werken. In dit geval is het zo dat het rendement toeneemt als u investeert in nieuwe zonnepanelen. De techniek staat niet stil, waardoor de nieuwe zonnepanelen een hoger vermogen hebben. Hierdoor kunt u met hetzelfde stukje dak kosten efficiënt, meer stroom opwekken.

 

Technische levensduur zonnepanelen

De technische levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 30 en 40 jaar. Want ook na 30 jaar kunnen de zonnepanelen nog steeds werken en stroom opwekken.

Maar omdat er meer jaren verstreken zijn, zal de degradatie van de zonnepanelen ook verder toenemen. Hierdoor zal de stroomopbrengst van de zonnepanelen steeds verder afnemen.

Wilt u nog niet investeren in nieuwe zonnepanelen? Dan kunt u extra rendement behalen door de oude zonnepanelen te laten liggen. U heeft er immers al voor betaald. Let wel op dat de kosten voor onderhoud en reparatie uw verdiensten niet overstijgen.

 

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen ligt dus tussen de 25 en 40 jaar. Dit kan bepaald worden op basis van de fabrieksgarantie, economische of technische levensduur. Als u verder kunt investeren, dan raden we aan om na 25 tot 30 jaar nieuwe zonnepanelen aan te schaffen. U zult dan zonnepanelen met een hoger vermogen plaatsen, waardoor u meer stroom kunt opwekken per paneel.

De daadwerkelijke levensduur hangt af van de kwaliteit, de omstandigheden en of er tijdig onderhoud plaatsvindt.

 

Levensduur omvormers: hoelang gaat een omvormer mee?

Een zonnepanelen systeem bestaat niet alleen uit zonnepanelen. De omvormer wordt gebruikt om het gelijkstroom (DC) om te zetten in wisselstroom (AC). Dit is een belangrijk onderdeel van het systeem en zonder zou het niet werken. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de levensduur van omvormers. Hieronder kunt u lezen hoelang de verschillende soorten omvormers meegaan.

 

Levensduur centrale omvormer

Een centrale omvormer heeft een levensduur van 8 tot 12 jaar. Waarbij een omvormer gemiddeld 10 jaar lang mee gaat. Dit is aanzienlijk korter dan de levensduur van de zonnepanelen.

Tegelijkertijd betekent dit dat bij een serie geschakeld systeem, de omvormer vroegtijdig vervangen dient te worden. Hierdoor moet u na 8 tot 12 jaar opnieuw een nieuwe omvormer laten plaatsen, waardoor u dus extra kosten maakt.

Er zijn ook fabrikanten zoals SolarEdge, die omvormers aanbieden met een langere fabrieksgarantie. In dit geval kan de omvormer een levensduur hebben van 15 tot 20 jaar. Vraag bij de aankoop van uw zonnepanelen systeem daarom naar de levensduur van de omvormer.

 

Levensduur zonnepanelen optimizers

De levensduur van een zonnepanelen optimizer ligt op 25 jaar. Dit is gelijkwaardig aan de levensduur van zonnepanelen. SolarEdge is de belangrijkste aanbieder van optimizers en geeft standaard een fabrieksgarantie van 25 jaar. Hierdoor kunnen we er vanuit gaan dat de zonnepanelen ook minimaal zolang meegaan. Is dit niet het geval, dan wordt het product vervangen met garantie.

Een zonnepanelen optimizer werkt niet op zichzelf en heeft een centrale omvormer nodig om gelijkstroom (DC) om te zetten naar wisselstroom (AC). SolarEdge geeft zelf aan dat hun centrale omvormer na 20 jaar vervangen moet worden. Maar de ervaring leert dat de centrale omvormers vaak minder lang meegaan.

Uit testen is gebleken dat het vermogen van de omvormer bepalend is voor de levensduur. Omvormers met een laag vermogen (5Kw) gaan langer mee dan omvormers met een hoger vermogen (20kW). Daarnaast is gebleken dat systemen met minimaal 20 optimizers, na 10 jaar, in 20% van de gevallen wel eens een probleem hadden.

 

Levensduur micro-omvormers

Van een micro-omvormer voor zonnepanelen kunt u een levensduur van 25 tot 35 jaar verwachten. Enphase is één van de meest toonaangevende merken op dit gebied. Een Enphase micro-omvormer heeft dan ook een standaard fabrieksgarantie van 25 jaar.

Aangezien de levensduur van zonnepanelen ongeveer hetzelfde is, hoeft u de omvormer niet in de tussentijd te laten vervangen. Dit geeft een stukje extra financiële zekerheid en bespaart u extra werk en moeite in de toekomst. Uiteraard kan de levensduur per fabrikant verschillen.

Doorgaans is een micro-omvormer betrouwbaarder dan een centrale omvormer met optimizers. Bij een centrale omvormer komen alle voltages van de zonnepanelen samen, waardoor het totale voltage toeneemt. Een hoger voltage leidt tot meer warmte, en een toenemende slijtage van onderdelen in de omvormer.

Een micro-omvormer zet het gelijkstroom om in wisselstroom van één zonnepaneel. Daarom werkt dit apparaat met lagere voltages, waardoor er minder warmte en slijtage optreedt.

 

Montagesysteem en aansluitmateriaal

Een onderdeel wat we niet moeten vergeten is natuurlijk het montagesysteem en aansluitmaterialen. Het montagesysteem is belangrijk, zodat de zonnepanelen ook daadwerkelijk stevig op het dak gemonteerd kunnen worden. Gebeurt dit niet, dan kunnen de zonnepanelen van het dak afwaaien. Dat willen we natuurlijk niet.

Daarnaast hebben we de bekabeling die de zonnepanelen, omvormer en meterkast met elkaar verbinden. Als hier een foutje gemaakt wordt bij de installatie, dan kan dit ten koste gaan van de levensduur van uw zonnepanelen.

Doorgaans wordt hiervoor stevig materiaal gebruikt, waardoor het langer meegaat dan de zonnepanelen zelf. Meestal zit het dus wel goed met de levensduur. Maar het blijft wel afhankelijk van het materiaal wat gebruikt wordt en hoe de montage uitgevoerd wordt. Mocht er een keer een kabel vervangen moeten worden, dan zijn dit ook niet de hoogste kostenposten.

 

Belang van een zorgvuldige installatie en aansluiting

Een correcte aansluiting en installatie is belangrijke om de levensduur van zonnepanelen en omvormer(s) te garanderen. Laat daarom altijd uw pv panelen installeren door een erkend zonnepanelen installateur. Zonnepanelen Noord is een erkend installateur en zorgt dat uw zonnepanelen systeem conform wet- en regelgeving geplaatst wordt. Hiermee is de levensduur van uw zonnepanelen en omvormer(s) gegarandeerd. Daarnaast zijn er ook fabrikanten die installaties door erkende installateurs vereisen. Gebeurt dit niet, dan kan uw claim op fabrieksgarantie in de toekomst komen te vervallen.

 

Levensduur van zonnepanelen verlengen met onderhoud

De levensduur van zonnepanelen kunnen verlengd worden, of in ieder geval gegarandeerd door tijdig onderhoud te plegen. We raden dan ook aan om 1 keer per 5 jaar onderhoud te laten plegen. De installateur doet dan het volgende:

  • Professionele reiniging van de zonnepanelen.
  • Inspectie van het montagesysteem, waarbij roestige onderdelen vervangen kunnen worden.
  • De bekabeling wordt geïnspecteerd op corrosie en bij ernstige slijtage wordt de bekabeling vervangen.
  • Inspectie van de omvormer en het uitlezen van foutcodes.
  • Monitoring van de energieproductie om te kijken of het vermogensverlies binnen de richtlijnen valt.

 

Recyclen van zonnepanelen

Als zonnepanelen tegen het einde van hun levensduur lopen, kunnen ze voor een groot gedeelte gerecycled worden. Hiervoor worden de zonnepanelen naar een speciale recyclefaciliteit gebracht, waar de panelen worden gedemonteerd. Maar wat kunnen we recyclen?

  • Een zonnepaneel bestaat voor ongeveer 75% uit glas, dit wordt gescheiden en omgesmolten, zodat het hergebruikt kan worden.
  • Het aluminium, gebruikt in frames, wordt ook omgesmolten en hergebruikt. Dit wordt ook gedaan voor andere metalen die gebruikt worden.
  • Het silicium uit de zonnecellen wordt gezuiverd en vervolgens gebruikt voor nieuwe zonnecellen.

 

Veelgestelde vragen

 

Hoe vaak moet je zonnepanelen vervangen?

Persoonlijk raden we aan om zonnepanelen na 25 of 30 jaar te vervangen. Na zoveel jaar lopen de zonnepanelen tegen het einde van de economische levensduur. Het is belangrijk om te begrijpen dat de zonnepanelen dan officieel nog niet af hoeven te zijn. U kunt ze ook laten liggen en nog wat extra jaren genieten van gratis groene stroom. Maar als u het geld heeft om de zonnepanelen te vervangen, dan kunt u hiermee een beter rendement behalen.

 

Hoe snel verouderen zonnepanelen?

Zonnepanelen verouderen ieder jaar een stukje meer. Dit noemen we ook wel degradatie. Het houdt in dat het vermogen van de zonnepaneel elk jaar een klein beetje afneemt. De makers van zonnepanelen benoemen onder de opbrengstgarantie vaak in hoeverre dit plaatsvindt.

Als we een gemiddelde aanhouden dan zal een zonnepaneel na 25 jaar nog steeds 80% van het vermogen behouden. Als de zonnepanelen dan nog steeds werken, kunt u hier nog steeds groene stroom mee opwekken. Maar we kunnen dan wel eerlijk zeggen dat de zonnepanelen verouderd zijn.

 

Hoevaak gaat een zonnepaneel kapot?

In de basis hoort een zonnepaneel niet binnen 25 jaar kapot te gaan. Zonnepanelen zijn stevig en solide ontworpen om jarenlang buiten te kunnen staan. Echter is de levensduur wel afhankelijk van de kwaliteit van de bouw, weersinvloeden, de montage en installatie, het aantal zonuren etc.

 

Waar kunnen zonnepanelen niet tegen?

Zonnepanelen systemen worden ontworpen om bestand te zijn tegen weer en wind. Maar er zijn extreme situaties met hevige stormen, waarbij de zonnepanelen beschadigd kunnen raken. Denk hierbij aan extreme hagel, extreme windstoten of blikseminslag. We spreken dan van stormschade. Dit soort invloeden kunnen de levensduur van zonnepanelen verminderen.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.