Zit er Saharazand op uw zonnepanelen? Dan blokkeert het Saharazand het zonlicht gedeeltelijk, waardoor er minder zonlicht op de zonnecellen schijnt. Dit leidt op zijn beurt tot een lagere stroomopbrengst, waardoor u niet het maximale rendement behaalt.
In de maanden maart en april is de kans het grootste dat er Saharazand op zonnepanelen neerdaalt. Dit zijn maanden met lange dagen, met veel zonlicht, waardoor deze periode goed is voor 20% van uw totale stroomopbrengst.
Om rendementsverlies te voorkomen is het dus belangrijk om de zonnepanelen op tijd schoon te maken. Des te langer het Saharazand blijft liggen, hoe meer stroomopbrengst u misloopt. We leggen uit hoe u de zonnepanelen het beste kunt schoonmaken, zonder dat u het oppervlak beschadigt of verder vervuilt.
Hoe komt Saharazand in Nederland?
Het Saharazand op uw zonnepanelen in Nederland heeft een behoorlijke reis afgelegd. Het zand is namelijk afkomstig uit de Sahara, de grootste woestijn van de wereld, gelegen in Noord-Afrika. Het zand komt in Nederland door een mooi schouwspel van weersomstandigheden.
In de Sahara kunnen enorme zandstormen ontstaan, waardoor het Saharazand kilometers de lucht ingeblazen worden. Het zand en stof wat zich hoog in de lucht bevindt, kan dan via de windstromen meegevoerd worden naar Nederland. Om het zand vanuit Noord-Afrika naar Nederland te vervoeren, is een zuidelijke of zuidwestelijke wind nodig. De wind waait dan van het zuiden naar het noorden, waardoor het Saharazand zich richting Nederland beweegt.
De stofdeeltjes hechten zich vervolgens aan de regendruppels, waardoor het Saharazand op uw zonnepanelen neerdaalt wanneer het regent. Dit zijn herkenbare dagen, door de roodachtige of gele gloed in de lucht en het zand op uw auto, ramen en tuinmeubelen.
Saharazand op zonnepanelen schoonmaken
In de maanden maart en april schijnt de zon volop met veel zonuren. Het is dus belangrijk om gedurende deze maanden te zorgen dat de zonnepanelen schoon zijn. Er zijn twee dingen die u kunt doen:
- Wachten op een regenbui: alle zonnepanelen zijn voorzien van een zelfreinigende coating, waardoor het vuil wegspoelt bij een regenbui. U kunt dus wachten tot het gaat regenen en dan zal het Saharazand automatisch van het paneel afspoelen. Maar wat als het de komende dagen niet gaat regenen?
- Zelf zonnepanelen schoonmaken: dit kunt u het beste doen met regenwater, wat u opvangt in een regenton. Spoel het water over het paneel en gebruik een zeem of zachte doek om het schoon te strijken. Beschikt u niet over regenwater? Gebruik dan osmosewater of ander water dat vrij is van kalk en mineralen. Hiermee voorkomt u dat er vlekken vormen als het water opdroogt.
Hoe groot is het rendementsverlies door saharazand?
Door Saharazand op zonnepanelen kan het rendement met 5 tot 10% afnemen. Wanneer het zand gecombineerd wordt met andere soorten vuil, dan kan het rendementsverlies oplopen tot wel 20%. Maar dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen van vervuiling.
Bij een seriegeschakeld zonnepanelen systeem daalt het rendement van alle zonnepanelen naar het rendement van uw meest vervuilde zonnepaneel. Alle zonnepanelen zijn immers in seriegeschakeld en beïnvloeden elkaar. Als er op één zonnepaneel dan ook nog vogelpoep zit in combinatie met Saharazand, dan kunt u dit beter schoonmaken. Dan behalen alle zonnepanelen gelijk een hoger rendement.
Heeft u een parallelgeschakeld systeem met zonnepanelen optimizers of micro-omvormers dan heeft u dit probleem niet. Als één zonnepaneel behoorlijk vervuild is, dan heeft dit geen invloed op het rendement van de andere panelen. Alle zonnepanelen worden namelijk onafhankelijk geoptimaliseerd.
Saharazand op zonnepanelen heeft in dit geval minder invloed op het totale rendement.
Saharazand op zonnepanelen laten schoonmaken door een professioneel bedrijf
Voelt het niet veilig om zelf het dak op te gaan? Dan kunt u de zonnepanelen laten schoonmaken door een professioneel bedrijf. Zonnepanelen Noord kan het Saharazand op uw zonnepanelen verwijderen en tegelijkertijd de zonnepanelen volledig schoonmaken en reinigen. Het zonlicht bereikt de zonnecellen dan weer volledig, waardoor de stroomopbrengst weer optimaal is.