Het is mogelijk om zonnepanelen in de tuin, het weiland of op de grond te plaatsen.
Mocht u beschikken over een grote tuin, dan kunt u een gedeelte van de tuin omtoveren tot een kleine energiecentrale. Dit is voornamelijk handig als:
- U in een monumentaal pand woont en zonnepanelen niet op het dak mogen
- Het dak ongeschikt is voor zonnepanelen, bijvoorbeeld op het noorden of door teveel schaduw.
- Er meer zonnepanelen nodig zijn en het dak al volledig gevuld is
Als u zonnepanelen in de tuin of het weiland op grond plaatst, dan heeft u volledige vrijheid bij het ontwerp.
Dit houdt in dat u de zonnepanelen in de ideale hellingshoek, op het zuiden kunt richtingen. Hierdoor zullen uw zonnepanelen de maximale stroomopbrengst behalen, waardoor het rendement optimaal is.
Zonnepanelen in de tuin, weiland of grond vergunning
In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig om zonnepanelen in de tuin te plaatsen of in het weiland. Maar wanneer is er wel een vergunning nodig?
- De zonnepanelen en de constructie zijn hoger dan 5 meter
- De constructie van de zonnepanelen voldoet niet aan de eisen gesteld in het bestemmingsplan
We raden aan even contact op te nemen met de lokale gemeente. Zij kunnen vertellen of het bestemmingsplan toelaat dat er zonnepanelen in de tuin of het weiland geplaatst kunnen worden.
Is dit niet het geval? Dan zult u toch een omgevingsvergunning moeten aanvragen, alvorens u de zonnepanelen laat plaatsen.
Wat kosten zonnepanelen in de tuin?
De kosten voor zonnepanelen in de tuin zijn hoger dan bij een plaatsing op het dak. De extra kosten ontstaan voornamelijk door:
- Een specifiek montagesysteem voor zonnepanelen op de grond
- Het gereed maken van de grond voor de zonnepanelen installatie
- Een verlengde kabelroute om de zonnepanelen met de omvormer en de omvormer met de meterkast te verbinden.
Bij Zonnepanelen Noord kunt u een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. We komen dan langs op locatie en beoordelen welke werkzaamheden nodig zijn.
Vervolgens ontvangt u van ons een adviesplan en offerte op maat. Dan weet u precies wat het gaat kosten om zonnepanelen in de tuin of in het weiland te plaatsen.
Montage van zonnepanelen op de grond
Bij Zonnepanelen Noord zijn we zeer ervaren met het plaatsen van zonnepanelen op de grond.
In de meeste gevallen egaliseren we de grond, vullen we de grond met grind en plaatsen hier het montagesysteem op.
De zonnepanelen worden daarna in de ideale hellingshoek in het montagesysteem geplaatst. Vervolgens wordt het montagesysteem verzwaard met extra ballast zodat alles op zijn plek blijft.
Een ander alternatief is het storten van beton of schroefpalen in de grond verwerken. In veel gevallen is dit niet nodig en maakt u onnodig hoge kosten.
Ondergrond voor de zonnepanelen
De ondergrond voor zonnepanelen in de tuin of het weiland is belangrijk. We raden dan ook aan om de zonnepanelen niet boven begroeiing te plaatsen.
U kunt de grond bijvoorbeeld verharden met tegels of beton, maar in veel gevallen zal grind de beste en meest voordelige oplossing zijn.
Er mag wel gras onder de zonnepanelen groeien, maar dan moet u dit wel eenvoudig kunnen snoeien. Anders blijft de kans op overwoekering groot, waardoor er door de jaren heen problemen kunnen ontstaan.
Zonnepanelen zijn juist onderhoudsarm, dus daarom adviseren we een ondergrond van grind, zodat dit ook zo blijft.
Diefstal van zonnepanelen uit de tuin
De meeste mensen plaatsen zonnepanelen op het dak, dan wordt het lastig voor dieven om de zonnepanelen te stelen. Maar als u zonnepanelen in een tuin plaatst, dan zijn de zonnepanelen makkelijk bereikbaar en dus diefstalgevoelig.
In dit geval is het raadzaam om diefstalbeveiliging te plaatsen, zodat de zonnepanelen niet eenvoudig gedemonteerd kunnen worden. Laat u zonnepanelen in een afgelegen weiland plaatsen, dan kan het raadzaam zijn hier een hek omheen te plaatsen.
Dit is niet verplicht en u draagt zelf het risico als de zonnepanelen gestolen worden.
Bekabeling en de kabelroute
Bij zonnepanelen in de tuin of op een weiland is het belangrijk dat de kabelroute op voorhand goed wordt uitgedacht.
De omvormer(s) worden zo dicht mogelijk op de zonnepanelen geplaatst, zodat het energieverlies zo laag mogelijk is. De zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op, wat vervolgens door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom (AC).
Daarna wordt er, afhankelijk van de afstand, de juiste dikte voor de YMVK-AS kabel bepaald. Dit is de grondkabel waarmee de omvormer wordt gekoppeld aan de meterkast om het wisselstroom te transporteren.
Omdat er meestal een behoorlijke afstand overbrugd moet worden, is het belangrijk dat de juiste kabels gebruikt worden. Dit wordt gedaan om het energieverlies van de omvormer naar de meterkast te beperken.
Uiteraard wordt dit allemaal perfect ingericht door onze adviseurs en installateurs, zodat u hier niet over na hoeft te denken.