Het is zeker mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel met een plat dak te plaatsen. Hierdoor liggen de zonnepanelen mooi uit het zicht, zonder dat er schaduw op valt.
Veel andere bedrijven weigeren om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Bij Zonnepanelen Noord doen we dit wel, maar controleren we op voorhand de stevigheid en draagkracht van de dakkapel.
De zonnepanelen en extra ballast zorgen voor extra gewicht en dit moet uw dakkapel wel kunnen dragen. Daarom komen we vrijblijvend langs op locatie voor een inspectie.
Hoeveel zonnepanelen op dakkapel?
Hoeveel zonnepanelen op een dakkapel geplaatst kunnen worden, is afhankelijk van een aantal factoren. Dit is afhankelijk van:
- De grootte van het dakoppervlak van de dakkapel
- Afmeting van het zonnepaneel
- Een vrije dakrand van 30cm tot 50 cm
Gemiddeld heeft een zonnepaneel een formaat van 1 meter breed en 1,6 meter lang. Dit formaat verschilt per paneel, dus let hier goed op.
Als de dakkapel 3 meter breed is en 2 meter diep, dan houden we 2,4 meter over in de breedte in 1,7 meter in de diepte. In dit geval kunt u 2 zonnepanelen plaatsen. Bij een dakkapel van 6 meter breed houden we 5,4 meter in de breedte over en 1,7 meter in de diepte. Bij dit formaat kunt u in totaal 5 panelen plaatsen.
Hiermee staan de zonnepanelen op uw dakkapel ver genoeg van de dakrand, zodat de pv panelen niet teveel wind vangen.
Uiteraard hoeft u dit niet zelf uit te rekenen, onze adviseurs bereken dit voor u.
Gewicht en ballast
Zonnepanelen op dakkapel zorgen voor extra gewicht en ballast waar we rekening mee houden. De volgende onderdelen zorgen voor extra gewicht:
- Zonnepanelen wegen gemiddeld 20 kg per stuk
- Gemiddelde ballast of contragewicht van 22kg per paneel
- Het montagesysteem weegt gemiddeld 9kg per zonnepaneel
Omdat de zonnepanelen op het platte gedeelte van de dakkapel geplaatst worden, voegen we extra contragewicht toe. Hiermee voorkomen we dat de pv panelen wegwaaien door harde windstoten.
Als u de dakkapel voorziet van twee zonnepanelen, dan neemt het gewicht toe met 102kg in totaal. Laat u echter 5 zonnepanelen plaatsen, dan moet het dak 250kg aan extra gewicht kunnen dragen.
De draagkracht en stevigheid van uw dakkapel wordt op locatie geïnspecteerd door onze adviseurs, dit is geheel vrijblijvend. Als de draagkracht volstaat, dan kunnen we zonnepanelen op de dakkapel plaatsen.
Staat van de dakbedekking
Het is belangrijk dat de dakbedekking zich in goede staat bevindt als we zonnepanelen op uw dakkapel plaatsen. Is de dakbedekking al verouderd? Dan neemt de kans op lekkage toe en dit willen we vermijden.
Daarnaast dient u ook rekening te houden met de levensduur van de dakbedekking. Als de dakbedekking over 10 jaar vervangen moet worden, dan moeten de zonnepanelen weer gedemonteerd worden.
Vervolgens moet de dakbedekking vervangen worden en moeten de zonnepanelen opnieuw gemonteerd en aangesloten worden. Dit zijn extra kosten die u toch liever wilt vermijden.
Het dak van een dakkapel wordt doorgaans bedekt met bitumen of met EPDM. Bitumen heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar en EPDM tot 50 jaar. De zonnepanelen op uw dakkapel hebben een minimale levensduur van 25 jaar. Mocht de dakbedekking in deze periode vervangen moeten worden, dan kunt u dit wellicht beter van te voren doen.
Ervaringen zonnepanelen op dakkapel
Bij Zonnepanelen Noord hebben we veel ervaring met het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel. In totaal hebben we al tientallen plaatsingen uitgevoerd en we hebben nog geen problemen gehad. Dit komt voornamelijk doordat we de stevigheid en de draagkracht van de dakkapel eerst inspecteren. Als de dakkapel zich in slechte staat bevindt, dan weigeren we om de zonnepanelen te plaatsen.
Zonnepanelen rondom het dakkapel plaatsen
Bij de plaatsing van de dakkapel wordt doorgaans geen rekening gehouden met extra gewicht voor zonnepanelen. Als de dakkapel onvoldoende stevigheid biedt, dan kunnen de zonnepanelen er ook naast of boven geplaatst worden.
In dit geval dienen we wel rekening te houden met de schaduw die ontstaat door de dakkapel. De schaduw verplaatst zich ook nog eens door de dag heen, omdat de zon opkomt in het oosten en onder gaat in het westen.
Daarnaast hebben zonnepanelen zonlicht nodig om stroom op te wekken, bij schaduw neemt de stroomopbrengst dus af. In een serie geschakeld systeem presteren alle zonnepanelen in dezelfde serie zo goed als het minst presterende paneel.
Daarom raden we aan om optimizers of micro-omvormers toe te voegen aan het systeem. Hiermee creëren we een parallel geschakeld systeem en worden alle zonnepanelen afzonderlijk geoptimaliseerd.
Wat zijn de voordelen?
Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel biedt verschillende voordelen:
- Hogere stroomopbrengst: op het platte dak is er meer vrijheid om de zonnepanelen in de ideale hellingshoek en oriëntatie te plaatsen. Dit is gunstig voor de stroomopbrengst.
- Extra zonnepanelen: door het dakkapel te voorzien van zonnepanelen kunt u extra pv panelen bijplaatsen en benut u het dakoppervlak volledig. De totale stroomopbrengst zal hierdoor toenemen.
- Geen schaduw: in de meeste gevallen valt er geen schaduw op het dak van de dakkapel. De zonnepanelen staan vol in de zon, waardoor de stroomopbrengst niet beperkt wordt.
- Esthetiek: zonnepanelen op dakkapel zijn doorgaans niet of minder zichtbaar vanaf de straat. De huidige uitstraling van uw dak blijft hiermee behouden.
Kunnen zonnepanelen op een dakkapel zonder ballast?
Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te monteren zonder ballast. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een specifiek montagesysteem die vastgeschroefd wordt aan de dakconstructie. Met een dergelijke constructie is het nog belangrijker dat de dakconstructie stevig genoeg is. Daarnaast neemt de kans op lekkage toe, omdat de schroeven door de dakbedekking heen geschroefd worden. Bij Zonnepanelen Noord zijn we geen fan van deze oplossing. We monteren zonnepanelen op een dakkapel met ballast.