Zonnepanelen op het oosten

6-mei-2024

Zonnepanelen op het oosten

Zonnepanelen op het oosten en zuidoosten bieden een degelijk tot uitstekend rendement. Kiest u echter voor een noordoost opstelling, dan zal het rendement lager uitvallen.

Met zonnepanelen op het oosten behaalt u niet het beste rendement van 100%, zoals op het zuiden. Maar als de zonnepanelen in de juiste hellingshoek geplaatst worden, zal het rendement niet tegenvallen. Hieronder vindt u het maximale rendement per legrichting:

Legrichting Maximaal Rendement
Oosten 85%
Zuidoosten 95%
Noordoosten 75%

Op het oosten schijnt de zon alleen aan het begin van de dag, als de zon opkomt. Hierdoor is er minder zonlicht aanwezig, waardoor het rendement lager uitvalt.

Als de mogelijkheid zich voordoet kunt u de zonnepanelen dus beter op het zuidoosten plaatsen. Wilt u weten welk rendement u kunt behalen? Wij zoeken het vrijblijvend voor u uit.

Hoeveel geld gaat u verdienen met zonnepanelen?

Of doe de gratis dakscan

Zijn zonnepanelen op het oosten rendabel?

Ja, zonnepanelen op het oosten zijn rendabel met een maximaal rendement van 85%. Hiervoor dienen de zonnepanelen in een hellingshoek van 15 graden geplaatst te worden. Hiermee valt het rendement 15% lager uit in vergelijking met een rendement van 100% op het zuiden.

Als de hellingshoek toeneemt naar 30 graden, dan zal het rendement afnemen tot 80%. Laat u de hellingshoek verder toenemen naar 45 graden, dan daalt het rendement tot 75%.

De ideale hellingshoek is dus bepalend voor het rendement, hierbij heeft een lage hellingshoek de voorkeur.

De terugverdientijd met een rendement van 100% ligt vaak rond de 5 jaar. Op het oosten behaalt u 15% minder rendement, waardoor de terugverdientijd met een gelijkwaardig percentage toe zal nemen.

Dit is theoretisch en het rendement kan in de praktijk variëren. Dit heeft te maken met het aantal zonuren, het vermogen van de paneel en bijvoorbeeld de prijs van stroom.

 

Hellingshoek en rendement op het oosten, noordoosten en zuidoosten

In de onderstaande tabel vindt u de rendementstabel voor zonnepanelen op het oosten, noordoosten en zuidoosten. Het rendement wordt berekend op basis van de hellingshoek, waardoor u voor elke legrichting de ideale hellingshoek kunt bepalen. Een rendement van 100% kan alleen behaald worden als de zonnepanelen precies op het zuiden geplaatst worden.

Legrichting

Noordoost

Oost

Zuidoost

15º

75%

85%

90%

30º

65%

80%

95%

45º

55%

75%

90%

60º

45%

70%

85%

75º

40%

60%

75%

90º

35%

50%

65%

 

Uit de tabel wordt het duidelijk dat zonnepanelen op het zuidoosten het beste rendement leveren. Hiervoor is een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden ideaal en kan een rendement van 95% behaald worden. Is dit niet mogelijk dan kunt u de zonnepanelen het beste op het oosten leggen.

 

Wat zijn de voordelen van een oost opstelling?

Met zonnepanelen op het oosten kun je de stroomopbrengst beter over de dag verdelen. Dit is ook de reden waarom veel mensen kiezen voor een oost-west opstelling. Hiermee wek je zowel stroom op in de ochtend, middag als avond.

In het verleden was het beste advies altijd om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Hiermee valt de stroomopbrengst het hoogste uit en hierdoor ook het rendement. Maar dit zorgt wel voor een piek in stroomopbrengst in de middag.

Met de salderingsregeling zijn we in staat om al het stroom wat we opwekken met zonnepanelen ook zelf te gebruiken. We leveren het terug aan het elektriciteitsnet en kunnen het ook weer kosteloos opnemen.

Als de salderingsregeling in de toekomst wordt afgebouwd dienen we slimmer met de stroomopbrengst om te gaan. Het is dan voordelig om de stroomopbrengst beter over de dag te verspreiden, zodat een groter gedeelte van het stroom direct in de woning gebruikt kan worden.

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is het rendement van zonnepanelen op het oosten?

Met zonnepanelen op het oosten behalen we maximaal een rendement van 85%, ten opzichte van het zuiden. Dit kunnen we realiseren met een hellingshoek van 15 graden. Kiest u echter voor een hellingshoek van 30 graden, dan neem het rendement af naar 80%. Het beste rendement wordt dus behaald met een lage hellingshoek, omdat de hoge zon, dan directer op het paneel straalt.

 

Hebben zonnepanelen op het noordoosten zin?

Met een zonnepanelen systeem op het noordoosten, behaalt u maximaal een rendement van 75%. Hierbij is het belangrijk dat de zonnepanelen in een hellingshoek van 15 graden geplaatst worden. In ons voorbeeld gebruiken we een zonnepaneel met een vermogen van 435 Wattpiek. De jaaropbrengst is dan gelijk aan 435 x 0,88 x 0,75= 287,1 kWh per jaar. In de situatie zoals hierboven beschreven hebben zonnepanelen op het noordoosten zin. De terugverdientijd zal wel lager uitvallen dan bij andere legrichtingen.

 

Wat is beter voor het rendement: oost, west of zuid?

Op het zuiden wordt het beste rendement met zonnepanelen behaalt en ligt de terugverdientijd het laagste. Het rendement op het oosten en westen zal ongeveer gelijk aan elkaar zijn. Als de stroomopbrengst gelijkwaardig over de dag verdeeld moet worden, zal de oost-west opstelling uitkomst bieden. Wilt u weten hoeveel geld u gaat besparen met zonnepanelen op het oosten? Onze adviseurs helpen u graag verder.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.