Zonnepanelen op het Zuiden

6-mei-2024

Zonnepanelen op het Zuiden

Zonnepanelen op het zuiden leveren de hoogste stroomopbrengst en het hoogst haalbare rendement in Nederland. Staat een gedeelte van uw dak op het zuiden gericht? Dan is dit de ideale plek om zonnepanelen te laten plaatsen.

De zon komt op in het oosten en beweegt zich via het westen naar het zuiden. Hierdoor ontvangen zonnepanelen op het zuiden het meeste zonlicht van alle legrichtingen. Hoe meer zonlicht en hoe krachtiger, des te hoger de stroomopbrengst en het uiteindelijke rendement.

Gedurende de middag staat de zon op zijn hoogste punt in het zuiden. Dit is ook het moment dat de zonnepanelen hun piekproductie bereiken en het meeste stroom opwekken.

In dit artikel berekenen we het rendement op het zuiden, zuidoosten en zuidwesten. We bepalen de ideale legrichting en de ideale hellingshoek. Zodat u precies weet hoe u het meeste uit uw zonnepanelen kunt halen.

Zijn zonnepanelen op het zuiden rendabel?

Ja, zonnepanelen op het zuiden zijn het meest rendabel en hiermee kunt u een rendement van 100% behalen.

Dit kan behaald worden bij een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden. Nog nauwkeuriger, behaalt u het beste rendement tussen de 34 en 38 graden, waarbij 35 graden optimaal is.

Het rendement wat behaald wordt in de ideale ligging op het zuiden (100%), wordt gebruikt als benchmark om het rendement voor andere legrichtingen te berekenen.

Als u de zonnepanelen op het zuiden plaatst, kunt u een terugverdientijd van 5 jaar behalen. De meest optimale terugverdientijd in de markt. Met een minimale levensduur van 25 jaar, kunt u 20 jaar lang genieten van gratis groene stroom.

Daarnaast gaan zonnepanelen in Nederland vaak nog langer mee dan 25 jaar. Hierdoor kunt u in veel gevallen nog wat extra jaren genieten van gratis groene stroom.

 

Rendementstabel voor het zuiden, zuidoosten en zuidwesten op basis van de hellingshoek

Gebruik de rendementstabel om het rendement te bereken voor zonnepanelen op het zuiden, zuidoosten en zuidwesten. Op basis van de hellingshoek wordt het rendement per legrichting bepaald.

Daarnaast staat een rendement van 100% in Nederland, gelijk aan het Wattpiek vermogen keer 0,88. Dit is een correctie voor het Nederlandse klimaat.

Als u een zonnepaneel met 435 Wattpiek vermogen laat plaatsen, is de stroomopbrengst theoretisch gelijk aan 382,8 kWh per jaar.

Rendement (%) Zuidoost Zuid Zuidwest
15º 90 95 90
30º 95 100 95
45º 90 100 95
60º 85 95 90
75º 75 85 80
90º 65 70 70

Op het zuiden behalen we dus een maximaal rendement van 100% met een hellingshoek van 30 tot 45 graden. Met dezelfde hellingshoek behaalt u op het zuidwesten een maximaal rendement van 95%. Op het zuidoosten behaalt u een rendement van 95% met een hellingshoek rond de 30 graden.

 

Is het zuiden de meest gunstige ligging voor zonnepanelen?

Ja, zonnepanelen op het zuiden zijn het gunstigst als we kijken naar de stroomopbrengst en het rendement. Op het zuiden ontvangen de zonnepanelen het meeste zonlicht, waardoor de stroomopbrengst optimaal is.

Dit blijft het geval zolang de salderingsregeling actief is. De 1e kamer heeft besloten dat de salderingsregeling niet afgebouwd gaat worden. Daarom verwachten we dat dit in de komende jaren ook niet snel zal gebeuren.

Als de salderingsregeling wel afgebouwd wordt, kunnen we het teruggeleverde stroom niet meer verrekenen met de afname. In dit geval is het aan te raden om de stroomopbrengst beter over de dag te verdelen. Dit kan door zonnepanelen bij te plaatsen op het oosten (ochtend) en/of westen (middag). Hierdoor levert u minder stroom terug en kunt u meer stroom direct zelf gebruiken.

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is het rendement op het zuiden?

Met zonnepanelen op het zuiden kunt u een rendement behalen van 100%. Dit kunt u behalen met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden. De meest ideale hellingshoek ligt tussen de 34 en 38 graden, waarbij 35 graden de optimale keuze is.

 

Is zuidoost of zuidwest goed voor zonnepanelen?

Ja, op het zuiden na, kunt u op het zuidoosten en zuidwesten het beste rendement behalen met zonnepanelen. Het maximaal haalbare rendement is 95%. Hiervoor dient u een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden te hanteren op het zuidwesten. Op het zuidoosten wordt het best rendement behaalt met een hellingshoek van ongeveer 30 graden.

 

Hoeveel kWh wekt een zonnepaneel op het zuiden op?

De stroomopbrengst van een zonnepaneel op het zuiden, is afhankelijk van het Wattpiek vermogen van het paneel. In dit voorbeeld maken we gebruik van een zonnepaneel met een vermogen van 435 Wattpiek. Daarnaast wordt het paneel geplaatst met een hellingshoek van 35 graden.

In dit geval is de stroomopbrengst gelijk aan 435 x 0,88 x 100% = 382,8 kWh per jaar. De formule luidt: Wp vermogen x correctie Nederlandse klimaat x rendement legrichting en hellingshoek = Stroomopbrengst in kWh per jaar.

Dit is een theoretische berekening en de stroomopbrengst kan in werkelijkheid afwijken.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.