Zonnepanelen op rieten dak

8-mei-2024

Zonnepanelen op rieten dak

Wilt u zonnepanelen op een rieten dak laten plaatsen? Zonnepanelen Noord is ervaren met rieten daken en u kunt vrijblijvend advies aanvragen. We behouden het recht om te weigeren.

Door het riet te combineren met zonnepanelen ontstaat een prachtige modern landelijke stijl. Een rieten dak is van zichzelf al duurzaam, omdat het van duurzame materialen gemaakt wordt.

Maar gecombineerd met zonnepanelen wekt u ook uw eigen groene energie op, waardoor het alleen nog maar duurzamer wordt.

Onze specialisten plaatsen zonnepanelen op uw rieten dak en weten welke maatregelen hiervoor genomen moeten worden. Vraag gratis advies aan!

Ook verdienen met zonnepanelen?

Of doe de gratis dakscan

Waarop letten bij zonnepanelen op een rieten dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak is specialistisch werk. Omdat het dak gevuld is met riet, is de kans op brandgevaar groter dan bij een regulier dak.

Daarnaast zijn er andere zaken waar we rekening mee houden:  

  • Goede ventilatie: we zorgen voor voldoende ruimte tussen de zonnepanelen en het riet. Dit is nodig voor een goede ventilatie, zodat de warmte correct afgevoerd kan worden. Tegelijkertijd zorgt dit voor een betere efficiëntie van de zonnepanelen.
  • Niet te diep: als de zonnepanelen te diep ingewerkt worden, dan kan er schaduw van het riet op de zonnepanelen vallen. Dit gaat ten koste van de stroomopbrengst.
  • Niet te hoog: leggen we de zonnepanelen te hoog, dan kan er vocht ophopen wat slecht is voor de levensduur van het riet. Daarnaast wordt riet over tijd dunner, waardoor het verschil toeneemt. Wij zorgen voor het juiste balans.

 

Verzekering en vergunning

Met zonnepanelen op een rieten dak dien je rekening te houden met de verzekering. Rieten daken hebben hun eigen specifieke verzekering, die vaak afwijkt van de reguliere verzekering. Neem daarom contact op met uw verzekering en vraag wat hun reglementen en voorwaarden zijn voor zonnepanelen.

Mocht er ooit schade ontstaan door brand- en bliksemschade, dan wilt u niet voor de kosten opdraaien. Dit moet dus goed geregeld worden aan uw zijde.

Als u in een monumentaal pand woont, of in een beschermd stadsgezicht dan kan een vergunning vereist zijn. Raadpleeg hiervoor de lokale gemeente om te kijken of dit van toepassing is.

 

Zonnepanelen op een nieuw rieten dak

Laat u een nieuw rietdak plaatsen? Dan is het aan te raden om de zonnepanelen op het rieten dak gelijk mee te nemen.

Dan kan er gelijk rekening gehouden worden met de uitsparing die nodig is voor de zonnepanelen. Dit is het gedeelte van het dak, waar geen riet ligt en ruimte is voor de zonnepanelen. Hier kunnen de zonnepanelen ingewerkt worden in het riet.

Het gedeelte onder de zonnepanelen wordt dan waterdicht gemaakt met isolerend materiaal. Een voorbeeld hiervan is EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer).

 

Zonnepanelen op bestaand rieten dak

Er kunnen ook zonnepanelen op een bestaand rieten dak geplaatst worden. In dit geval moet er een uitsparing gemaakt worden in het huidige dak.

Hiervoor inspecteren we het riet en kijken of de dakconstructie nog stevig genoeg is. Op deze manier voorkomen we eventuele problemen met het dak.

Daarnaast moet het ontwerp zorgvuldig gepland worden, zodat er voldoende ventilatie is en er geen vochtophoping plaatsvindt.

Door vochtophoping kan het riet, maar ook het dak aangetast worden en beginnen te rotten. Dit kan voorkomen worden door de juiste isolatie.

 

Veelgestelde vragen

 

Kunnen zonnepanelen in een rieten dak?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen in een rieten dak te plaatsen. Zonnepanelen kunnen ingewerkt worden in een rieten dak. Dit houdt in dat er een uitsparing wordt gemaakt waar de zonnepanelen in geplaatst worden. Het werk is vergelijkbaar met het indekken van een dakraam. Doormiddel van gootstukken worden de zonnepanelen waterdicht in het dak gemonteerd.  

 

Kunnen zonnepanelen op het riet geplaatst worden?

Het is niet aan te raden om zonnepanelen bovenop het riet te plaatsen. Hierdoor kan druk op het riet ontstaan, waardoor het beschadigd en de levensduur verminderd. Daarnaast zorgt het voor problemen met de ventilatie, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan. De veiligste methode is het inwerken doormiddel van een uitsparing.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.