Zonnepanelen op schuur

8-mei-2024

Zonnepanelen op schuur

Wilt u zonnepanelen op uw schuur plaatsen? Dit is een handige oplossing als uw dak al vol ligt met zonnepanelen en extra zonnepanelen nodig zijn.

Maar ook als uw dak ongeschikt is voor zonnepanelen, kunt u zonnepanelen op de schuur laten plaatsen. Het is een handige manier om het dak efficiënt te benutten en groene stroom op te wekken.

In veel gevallen kan de omvormer gewoon in de schuur geplaatst worden. De omvormer moet wel met een kabel verbonden worden met uw meterkast.

In dit artikel behandelen we de aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Zonnepanelen Noord installeert vakkundig, hoogwaardige zonnepanelen op het dak van uw schuur. Vraag gratis advies en we komen vrijblijvend langs om het dak te inspecteren.

Hoeveel geld kunt u verdienen met zonnepanelen op uw schuur?

Of doe de gratis dakscan

Mag u zonnepanelen op een schuur plaatsen?

Ja, in de meeste gevallen mag u gewoon zonnepanelen op een schuur plaatsen. U hoeft hiervoor geen vergunning aan te vragen, waardoor u een bureaucratisch proces bespaard blijft.

De wetgeving hiervoor valt onder dezelfde wetgeving als het plaatsen van zonnepanelen op het dak van uw woning. Er zitten wel wat voorwaarden aan verbonden zoals:

  • De zonnepanelen moeten op het dak van uw schuur geplaatst worden met een montagesysteem. Maar de zonnepanelen mogen in het dak verwerkt worden.
  • Als u een schuin dak heeft, dan moeten de zonnepanelen de hellingshoek van het dak volgen. Betreft het een plat dak, dan mag het systeem niet te ver boven de dakrand uitsteken. Doorgaans wordt hier een marge van 0,5 meter voor gebruikt.
  • Zonnepanelen moeten binnen de dakranden geplaatst worden en mogen niet buiten het dak uitsteken.

 

Wanneer is er wel een vergunning nodig?

In specifieke gevallen kan een vergunning vereist zijn voor zonnepanelen op de schuur. Bijvoorbeeld als er sprake is van een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht. In dit geval zijn er extra regels om de unieke uitstraling van het pand of de wijk te beschermen en intact te houden.

Als dit het geval is voor uw woning of wijk, dan bent u hier doorgaans al van op de hoogte. We raden aan om contact op te nemen met uw lokale gemeente om te vragen of een vergunning nodig is.

Als de zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden, moet u de hellingshoek van het dak hanteren. Wijkt u hiervan af en verschilt de hellingshoek van de zonnepanelen aanzienlijk van het dak, dan kan een vergunning nodig zijn.

Neem in dit geval ook eerst contact op met de gemeente. Anders bestaat de kans dat de zonnepanelen weer verwijderd moeten worden.

 

Buren en zonnepanelen op schuur

Voordat u zonnepanelen op de schuur laat plaatsen, is het netjes om even met de buren te overleggen. Hiermee voorkomt u eventuele klachten achteraf, wat gedoe in de toekomst bespaart.

Officieel gezien kunt u het dak van uw schuur gewoon vullen met zonnepanelen. Wettelijk gezien zijn er weinig punten die uw buren kunnen inbrengen.

De buurman of buurvrouw kan bijvoorbeeld klagen dat de zonnepanelen een gedeelte van het zonlicht blokkeren. Maar in Nederland is er geen recht op zonlicht.

Daarnaast zouden ze kunnen klagen dat de zonnepanelen de kwaliteit van het uitzicht verminderen. Maar er is ook geen recht van uitzicht in Nederland.

Conform de wet en regelgeving, kunt u dus zonder overleg met de buren zonnepanelen op de schuur plaatsen. Maar toch raden we aan om dit eerst met de buren te overleggen. Mochten er dan bezwaren zijn, dan kunnen we het legplan hierop aanpassen.

 

Is het schuurdak plat of schuin?

In de meeste gevallen zal de schuur een plat dak hebben. In dit geval is het belangrijk dat het dak voldoende stevigheid biedt. Zonnepanelen op een plat dak hebben namelijk extra ballast nodig, zodat alles netjes op zijn plek blijft. Deze extra kilo’s vragen om een degelijke dakconstructie.

Bij Zonnepanelen Noord houden we hier rekening mee. We kiezen dan voor lichtgewicht montagemateriaal, zodat de zonnepanelen op de schuur het dak minder zwaar belasten.

In de ideale situatie worden de zonnepanelen op het zuiden geplaatst met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden. Waarbij 35 graden de optimale hellingshoek is. Op een plat dak heeft u meer vrijheid om de zonnepanelen ideaal op te stellen.

Zonnepanelen op een schuin dak zijn lichter en zullen het dak minder belasten. Er is geen extra ballast nodig, maar het montagesysteem moet wel vastgemaakt worden aan het dak.

Daarnaast bent u afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Dit betekent dat de zonnepanelen soms iets minder ideaal naar de zon staan. Hierdoor kan de stroomopbrengst iets lager uitvallen.

 

Schaduw op een schuur met zonnepanelen

Zonnepanelen op een schuur worden doorgaans lager geplaatst dan zonnepanelen op een woning. Omdat het dak vaak wat lager ligt, kunnen bomen makkelijker schaduw vormen over de zonnepanelen.

Als er schaduw op de zonnepanelen valt gaat dit ten koste van de stroomopbrengst. Hiernaast dienen ook zonnepanelen optimizers of micro-omvormers geïnstalleerd te worden. Hierdoor zullen niet alle zonnepanelen minder goed gaan presteren, als één van de panelen in de schaduw ligt.

 

Bieden golfplaten voldoende stevigheid?

De kans is aanwezig dat het dak van uw schuur bestaat uit golfplaten. De golfplaten zijn niet stevig genoeg om zonnepanelen te kunnen dragen en kunnen hier niet direct op gemonteerd worden.

Daarom worden de zonnepanelen gemonteerd op de onderconstructie met een speciaal hiervoor ontworpen montagerails. Dit bestaat meestal uit houten balken of een ijzeren frame. Hierdoor is er voldoende draagkracht om de zonnepanelen veilig te kunnen monteren.

Nu zullen de zonnepanelen op uw schuur ook netjes blijven zitten, tijdens hevige stormen en harde windstoten. Wachtend op de volgende zonnestraal, zodat u weer geld kunt besparen.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.