Micro omvormer zonnepanelen

11-mrt-2024

Micro omvormer zonnepanelen

Micro omvormer zonnepanelen

Een micro omvormer is een modern kleine omvormer die direct op een zonnepaneel geïnstalleerd wordt.

De micro omvormer wordt gebruikt om het gelijkstroom (DC) opgewekt met zonnepanelen, om te zetten naar wisselstroom (AC). Dit is het type stroom wat we gebruiken voor onze woningen en huishoudelijke apparaten.

Door een micro omvormer op een zonnepaneel te plaatsen, krijgt het paneel zijn eigen toegewijde omvormer. Hierdoor werkt het zonnepaneel onafhankelijk van de andere zonnepanelen, waardoor er per paneel een optimale stroomopbrengst behaald kan worden.

Dit is voornamelijk handig als er schaduw op één van de zonnepanelen valt. Het paneel in de schaduw wekt minder stoom op, doordat er minder zonlicht op straalt.

Maar door de eigen micro omvormer per zonnepaneel, worden de prestaties van de overige zonnepanelen niet beïnvloed. Elk paneel behaalt afzonderlijk de maximale stroomopbrengst voor de weersinvloeden waarmee het mee te maken krijgt.

micro omvormer achterkant

Werking micro omvormer

Door de werking van een micro omvormer wordt het gelijkstroom (DC) omgezet in wisselstroom (AC). Het gelijkstroom is het type stroom wat wordt opgewekt zodra de zonnecellen in aanraking komen met zonlicht.

Tussen de zonnepaneel en de micro omvormer zit een directe elektrische verbinding, waardoor het gelijkstroom aangeleverd wordt.

Vervolgens wordt het gelijkstroom, omgezet in wisselstroom. Dit gebeurt door hoogfrequente schakelcomponenten zoals MOSFETs of IGBTs snel aan en uit te schakelen.

Doormiddel van pulsbreedte modulatie (PWM) wordt de schakelfrequentie van het aan- en uitzetten gereguleerd, waardoor er een stabiele spanning aan wisselstroom aan de meterkast geleverd wordt.

De wisselstroom wordt geleverd op een spanning die gebruikt kan worden door uw huishoudelijke apparaten.

Doordat de stroom op paneelniveau wordt omgezet, wordt de energieproductie altijd onafhankelijk geoptimaliseerd voor de hoogste stroomopbrengst.

Vindt u dit interessant? Lees dan ook onze blog over de zonnepanelen werking.

 

Micro omvormer IQ8MC

Voordelen micro omvormer

Het installeren van een micro omvormer biedt de volgende voordelen:

 1. Optimale energieopbrengst per paneel: door een micro omvormer te installeren behaalt elke zonnepaneel de maximale stroomopbrengst. Als uw zonnepanelen serie geschakeld zijn, dan is de stroomopbrengst van alle zonnepanelen gelijk aan de laagst presterende zonnepaneel. Dit maakt een micro omvormer uitermate geschikt voor daken met schaduw of als de zonnepanelen snel vies worden.
 2. Vrijheid in de legrichting en hellingshoek: de legrichting en hellingshoek is grotendeels bepalend voor de stroomopbrengst van uw paneel. Met micro omvormers kunt u de zonnepanelen eenvoudig op verschillende legrichtingen en hellingshoeken plaatsen, zonder dat de prestaties van het hele systeem hieronder leiden.
 3. Makkelijk uitbreiden met extra zonnepanelen: omdat elk paneel afzonderlijk wordt aangestuurd kunt u met micro omvormers eenvoudig extra zonnepanelen aanleggen. Uw zonnestroom systeem wordt niet beperkt door het vermogen van uw centrale omvormer.
 4. Lange levensduur: een micro omvormer heeft een levensduur van 25 jaar. Dit is in lijn met de minimale levensduur van uw zonnepanelen die ook op 25 jaar ligt. U hoeft dus tussentijds geen geld te investeren om uw omvormer te vervangen. Traditionele centrale omvormers hebben een lagere levensduur van 10 tot 15 jaar.
 5. Prestaties op paneelniveau monitoren: door de micro omvormer kunnen prestaties op paneelniveau gemonitord worden. Hierdoor heeft u precies inzichtelijk wat de zonnepanelen opbrengst per maand en per paneel is. Hierdoor kunt u eventuele defecten snel opsporen.
 6. Werkt zonder centrale omvormer: een micro omvormer werkt volledig autonoom en heeft geen centrale omvormer in de woning nodig. De bekabeling wordt rechtstreeks op de meterkast aangesloten.

In het kort bieden micro omvormers voordelen zoals betere prestaties, langere levensduur en flexibiliteit voor het plaatsen en bijplaatsen. Maar wat zijn de nadelen?

 

Nadelen micro omvormer

Er zitten ook nadelen aan een micro omvormer, neem dit mee om te bepalen of het apparaat geschikt is voor uw situatie:

 1. Duurder: een micro omvormer is doorgaans een stukje duurder dan een centrale omvormer, of zonnepanelen optimizer. Elk paneel krijgt zijn eigen micro omvormer waardoor de kosten van het systeem kunnen oplopen.
 2. Onnodig hoge kosten: Als uw zonnepanelen onder precies dezelfde omstandigheden geplaatst worden, dan wegen de voordelen wellicht niet op tegen de kosten. Dit houdt in dat er geen schaduw op de panelen valt en de hellingshoek en legrichting gelijk is.
 3. Minder geschikt voor grootschalige installaties: voor grote installaties op bedrijfspanden en zonnevelden is de micro omvormer minder geschikt. Het kostenplaatje speelt een belangrijke rol, maar ook het management van de zonnepanelen. Omdat elk paneel onafhankelijk aangestuurd wordt, kan dit bij grote projecten leiden tot zeer complexe beheersystemen.
 4. Wordt sneller warm: door het kleine formaat van de micro omvormer kan de warmte minder goed afgevoerd worden. Hoge temperaturen leiden tot mindere prestaties en een kortere levensduur. Gelukkig is dit nadeel van micro omvormers verwaarloosbaar in Nederland.

 

Wat kost een micro omvormer?

De kosten voor een micro omvormer bedragen tussen de €80 en €250 euro per stuk. Het verschil in prijs wordt verklaard door het verschil in merk, kwaliteit, vermogen, functies en garantievoorwaarden.

Als u dus 12 zonnepanelen laat plaatsen dan betaalt u voor de micro omvormers een bedrag tussen de €960 en €3000.

Hiernaast is het ook mogelijk om een hybride systeem op te zetten. Waarbij uw zonnepanelen in gelijkwaardige omstandigheden in serie worden geschakeld met een centrale omvormer.

Terwijl de panelen die in de schaduw staan worden voorzien van een eigen micro omvormer. Dit is een mogelijkheid om eventuele extra kosten te besparen.

 

Micro omvormer aansluiten

Een micro omvormer aansluiten wordt doorgaans niet beschouwd als het meest lastige werk. Het apparaat wordt dichtbij het zonnepaneel geplaatst, op een plek waar voldoende ventilatie is.

Vervolgens wordt de gelijkstroom (DC) kabel van het zonnepaneel aangesloten op de ingang op de micro omvormer.

De kabel voor wisselstroom (AC) is een uitgaande poort op de micro omvormer en wordt aangesloten op de meterkast. Het systeem wordt ingeschakeld en gecontroleerd of alles goed werkt.

Daarnaast worden de micro omvormers doorgaans tegelijkertijd met uw zonnepanelen en andere materialen verkocht.

Bij Zonnepanelen Noord leveren en installeren we de micro omvormers en zonnepanelen gezamenlijk voor een voordelige prijs voor kwaliteit.

 

Verschil tussen een micro inverter en micro omvormer

In de volksmond worden de woorden micro inverter en micro omvormer gebruikt om hetzelfde aan te duiden.

Een apparaat wat aangesloten wordt op één zonnepaneel en onafhankelijk gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC).

Als we de termen technisch benaderen dan kan een micro omvormer ook een omvormer voor een kleine groep zonnepanelen zijn.

Op basis van de technische term hoeft een micro omvormer niet per definitie op maximaal één zonnepaneel aangesloten te worden.

 

Verschil micro omvormer en optimizer

Het verschil tussen een micro omvormer en zonnepanelen optimizer is voor veel mensen niet duidelijk. Daarom bespreken we de verschillen hiertussen om eventuele verwarring te voorkomen.

 1. Aansluiting: een micro omvormer is zijn eigen complete omvormer en wordt aangesloten op het zonnepaneel en direct op de meterkast. Een optimizer wordt aangesloten op het zonnepaneel en op een centrale omvormer. De centrale omvormer wordt vervolgens aangesloten op de meterkast.
 2. Werking: bij een micro omvormer wordt het gelijkstroom (DC) van het zonnepaneel direct in wisselstroom omgezet (AC). Daarentegen kan een optimizer de spanning en stroom aanpassen om de opbrengst te maximaliseren. De gelijkstroom wordt vervolgens door de centrale omvormer omgezet in wisselstroom.
 3. Kosten: de kosten voor een optimizer liggen tussen de €30 en €70 euro per stuk. Dit is goedkoper dan een micro omvormer die tussen de €80 en €250 per stuk kost.

Daarnaast levert een micro omvormer doorgaans betere prestaties.

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is beter een omvormer of micro omvormer

In essentie kunnen we oordelen dat een micro omvormer voor particuliere woningen doorgaans beter is dan een string-omvormer.

De micro omvormer zorgt voor een maximale stroomopbrengst per zonnepaneel. Onafhankelijk van of er schaduw op één van de zonnepanelen valt.

Daarnaast is het een modulair systeem (eenvoudig zonnepanelen bijplaatsen) en kunt u de prestaties van de zonnepanelen per stuk monitoren.

Het heeft doorgaans een betere levensduur, werkt zonder centrale omvormer en geeft flexibiliteit voor de plaatsing. Daarnaast zijn ze wel een stuk duurder per stuk.

Als uw zonnepanelen in dezelfde legrichting en met dezelfde hellingshoek gelegd worden. Terwijl er geen schaduw op de zonnepanelen valt. Dan is het voordeliger om een string omvormer te plaatsen, omdat de stroomopbrengst per paneel standaard gelijk blijft.

 

Waarom geen micro omvormers?

Doorgaans biedt een micro omvormer voornamelijk voordelen. Maar als er één van de micro omvormers kapotgaat is het meer werk om dit te herstellen.

Het apparaat wordt namelijk bevestigd onder het zonnepaneel. De installateur moet dus het dak betreden en onder het zonnepaneel zien te komen.

Gelukkig hoeft u dit niet zelf te doen en lossen wij dit bij Zonnepanelen Noord graag voor u op.

 

Wat zijn de beste micro omvormers voor zonnepanelen?

De beste micro omvormers voor zonnepanelen komen van het merk Enphase. Dit is ook het merk wat we bij Zonnepanelen Noord doorgaans gebruiken en dan specifiek de Enphase IQ series.

Het merk levert standaard een productgarantie van 25 jaar, als het apparaat is aangesloten op het internet. Hiernaast blinken de producten van dit merk uit op het gebied van prestaties, levensduur en betrouwbaarheid.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.