Duurzaamheidslening

Alles over de duurzaamheidslening

Een duurzaamheidslening, wat is dat nu precies? Wie geïnteresseerd is in het aanschaffen van zonnepanelen heeft waarschijnlijk al eerder van de term gehoord. Wij leggen u graag meer uit over deze financieringsmogelijkheid van het SVn – het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Heeft u geen spaargeld maar wilt u toch investeren in een zonnepanelen systeem op uw dak? Dan kan een duurzaamheidslening een goede keuze zijn om het aanschaffen van zonnepanelen toch mogelijk te maken. De overheid vindt het belangrijk dat u nadenkt over energiebesparing van uw huis. Een energiezuinige woning is tenslotte beter voor het milieu.

Veel gemeentes en provincies bieden daarom de mogelijkheid om een duurzaamheidslening af te sluiten. Daar gemeentes en provincies zelf hun duurzaamheidsbeleid mogen bepalen is die regeling bij iedere provincie en gemeente weer anders. Het kan helaas ook mogelijk zijn dat u in uw gemeente niet terecht kunt voor deze regeling.

Woont u in Drenthe, Groningen of Friesland en wilt u weten of u een duurzaamheidslening kunt krijgen via het beleid van uw gemeente? Neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.

constructie.

Een duurzaamheidslening, wat houdt dat in?

Een duurzaamheidslening is een lening die woningeigenaren stimuleert om te investeren in een beter milieu door hun woning energiezuinig te maken. Uw gemeente of provincie bepaalt welke maatregelen exact in aanmerking komen voor een duurzaamheidslening, welke doelgroep daar gebruik van mag maken en om welke soort woningen het gaat.

Het aanvragen van deze lening verloopt via uw gemeente. Voldoet u aan de voorwaarden, dan ontvangt u een aanvraagformulier om de lening aan te vragen bij het SVn. Op basis van de aanvraag wordt er door het SVn een financiële toets uitgevoerd.

Aan de hand van de uitslag wordt bepaald of u in aanmerking komt voor de duurzaamheidslening. Wordt uw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de lening verstrekt.

Wat zijn de voorwaarden van de duurzaamheidslening?

Afhankelijk van het beleid van uw gemeente kunt een duurzaamheidslening afsluiten voor bedragen tussen de € 2.500 en € 25.000. Sluit u een lening af voor een bedrag van €7.500 of lager, dan duurt de looptijd van de duurzaamheidslening 10 jaar. Is het bedrag dat u leent hoger, dan is de looptijd 15 jaar. De rente van uw lening staat gedurende de gehele looptijd vast.

Het gedrag dat u leent wordt gestort in een bouwkrediet, dat u op de einddatum helemaal terugbetaald dient te hebben. Dat doet u deels door af te lossen, en deels door rente te betalen. Het geleende bedrag kan altijd (gedeeltelijk of volledig) boetevrij worden afgelost. De leeftijdsgrens voor een duurzaamheidslening is 75 jaar. Is één van de aanvragers ouder, dan wordt zijn of haar inkomen niet meegenomen in de krediettoets.

Wilt u meer informatie over de aanvraagprocedure voor de duurzaamheidslening? Kijk dan op de website van het SVn. Wij kunnen u niet adviseren welke lening het meest geschikt is. Heeft u twijfels of wilt u graag een advies over het effect van de lening op uw persoonlijke situatie, win dan altijd het advies in van een financieel adviseur.

Kunt u in uw gemeente geen gebruik maken van de duurzaamheidslening? Neem dan contact met ons op om alternatieve mogelijkheden te bespreken.

VRIJBLIJVEND PROFESSIONEEL ADVIESGESPREK