Kleinschaligheidsaftrek (KIA) voor zonnepanelen 2024

De kleinschaligheidsaftrek, ook wel bekend als KIA, is een subsidie van de overheid waarmee het investeren in bedrijfsmiddelen gestimuleerd wordt. Het is dus alleen maar toepasbaar voor ondernemers.

Zonnepanelen maken deel uit van uw bedrijfsmiddelen, mits u een kantoor of zakelijk pand op de balans heeft. Maar het mag ook gebruikt worden voor andere duurzame installaties zoals een lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepomp, laadpaal of thuisaccu.

Bij Zonnepanelen Noord kunt u terecht voor alle vormen van duurzame installaties. De kleinschaligheidsaftrek kan ook in 2024 ingezet worden om uw kantoorpand of kantoor in uw woning (op de balans) te verduurzamen met een zeer riante subsidie van de overheid.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Binnen 24 uur een professioneel advies op maat

Google-Beoordeling
4.8
Gebaseerd op 234 recensies
js_loader

Samenvatting KIA regeling

  1. De KIA mag alleen toegepast worden door ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen.
  2. Vanaf een investering in bedrijfsmiddelen van € 2801,- kunt u gebruik maken van deze voordelige regeling.
  3. Voor een investering tussen de €2.801,- en € 69.765,- mag u 28% van het totale investeringsbedrag extra aftrekken.
  4. Stel u investeert €10.000,- dan mag u een bedrag van € 2.015,72 aftrekken. De berekening gaat als volgt: 10.000-2801=7199×0.28=2.015,72.
  5. Vanaf een bedrag van €387.580 is er geen kleinschaligheidaftrek meer mogelijk. Voor de overige zaken verwijzen we naar de tabel hieronder.
kleinschaligheidsaftrek KIA voor zonnepanelen

Hoe werkt de Kleinschaligheidsaftrek voor zonnepanelen in 2024?

Met de kleinschaligheidsaftrek mag u van het totale geïnvesteerde bedrag aan bedrijfsmiddelen nog eens 28% inzetten als extra aftrekpost. Als de investering boven de € 69.766,- komt, worden er andere regels toegepast.

Als u voor minder dan €2801 per jaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan is de KIA niet interessant voor u. Dit is namelijk de investeringsdrempel om gebruik te mogen maken van de KIA.

 

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2024

Investering Kleinschaligheidsaftrek
Niet meer dan €2.800,- 0%
€ 2.801 t/m € 69.765,- 28% van het investeringsbedrag
€ 69.766 t/m € 129.194 € 19.535
€ 129.195 t/m € 387.580

€ 19.535 verminderd met 7,56% van het deel

van het investeringsbedrag boven de € 129.195

meer dan € 387.580 0%

 

 

Rekenvoorbeeld van de KIA met zonnepanelen

Stel u kiest ervoor om voor €10.000,- te investeren in zonnepanelen. Dit bedrag staat dan gelijk aan het totale investeringsbedrag. We weten dat de eerste € 2801,- niet meegenomen mag worden. Dit moeten we dus van het totale investeringsbedrag afhalen.

Dan blijft er € 10.000 – € 2801,- = € 7199,- over, waarop we de kleinschaligheidsaftrek kunnen toepassen. € 7199,- x 0,28 = € 2015,72 wat u als extra aftrekpost mag aanvoeren door gebruik te maken van de KIA.

Als u voor €20.000,- investeert in zonnepanelen kunt u € 17.199,- x 0,28 = €4.815,72 extra aftrekken.

Deze voordelen komen boven op het voordeel van de afschrijving van de zonnepanelen en de maandelijkse besparing op energielasten.

Wilt u zakelijk investeren in zonnepanelen en heeft u nog een vraag? Neem dan contact op voor een advies op maat. Dit is geheel vrijblijvend.

 

Waarom de kleinschaligheidsaftrek gebruiken voor zonnepanelen?

Door de kleinschaligheidsaftrek in te zetten voor zonnepanelen maakt u extra rendement. Als u over een zakelijk pand of kantoor beschikt dan zullen de maandelijkse energielasten flink afnemen met zonnepanelen.

Tegelijkertijd verhoogt het energielabel van het pand of kantoor en zal de waarde toenemen. Direct besparen op de maandelijkse energierekening en nog tal van voordelen door de stijgende waarde van het pand. Dit is op zichzelf al voldoende reden om te verduurzamen en investeren in zonne-energie. Maar nu kun je met de kleinschaligheidsaftrek (KIA) ook nog 28% extra van het investeringsbedrag aftrekken boven de € 2.801,- en onder de € 69.766,-.

Laten we niet vergeten dat potentiële klanten tegenwoordig ook kijken naar de duurzaamheid van het bedrijf. Als bedrijf kunt u dus meer klanten binnen halen door aan te tonen dat u duurzaam te werk gaat. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvend zonnepanelen advies aan!

 

Combineer de kleinschaligheidsaftrek met de MIA en Vamil voor ondernemers

De kleinschaligheidsaftrek kan goed gecombineerd worden met de investeringsaftrek MIA en/of Vamil. Als ondernemer kunt u hiervan gebruik maken als u onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting valt. Hierbij is het wel van belang dat de bedrijfsmiddelen waarin u investeert, opgenomen zijn in de Milieulijst.

MIA staat voor milieu-investeringsaftrek en is een regeling die enkel toepasbaar is voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. In totaal kunt u tot aan 45% van het investeringsbedrag aandragen als extra aftrekpost.

Als we naar zonnepanelen in de milieulijst kijken, zien we dat het code C6410 betreft. Dit houdt in dat er in 2024 geen MIA maar wel Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) van toepassing is op zonnepanelen. Hiermee kunt u 75% van het totale investeringsbedrag in één jaar afschrijven.

Helaas  is het niet van toepassing op elk type zonnepaneel. Het paneel moet voldoen aan specifieke eisen zoals omschreven in de milieulijst onder code C 4610. Een belangrijk onderdeel is dat de leverancier beaamt de zonnepanelen kosteloos terug te nemen om te worden hergebruikt of gerecycled. Maar er zijn nog meer voorwaarden waar het aan moet voldoen. Lees daarom de voorwaarden eerst goed door of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

De MIA mag wel ingezet worden voor het aansluiten van laadpalen voor elektrische auto’s. Dit betreft code G 3720. De MIA van 45% mag dan op maximaal €2500,- van de investering worden toegepast. Hier kunnen we u ook meer informatie over verstrekken.

 

De voordelen van Zonnepanelen Noord

Bij ons bent u verzekerd van hoogwaardige zonnepanelen met een bewezen hoog rendement. We testen de zonnepanelen op stroomopbrengst, levensduur, duurzaamheid en functionaliteit. De beste panelen worden bij onze klanten op de daken geplaatst. Dit gebeurt door uiterst professionele installateurs die een uitgebreide interne opleiding hebben gevolgd.

We bieden ondersteuning bij de aanvraag van subsidies en brengen je op de hoogte van de mogelijke subsidies. Zodat u zo voordelig mogelijk kunt verduurzamen. Kies voor Zonnepanelen Noord voor uw zakelijke zonnepanelen. De beste prijs voor betrouwbaarheid en kwaliteit.

We leveren zonnepanelen in Groningen en Drenthe en u kunt ook bij ons terecht voor zonnepanelen in Friesland. We installeren onze hoogwaardige zonnepanelen in het Noorden met vakkundigheid en precisie. Zodat u zorgeloos kunt genieten van de voordelen van zonne-energie.

VRIJBLIJVEND PROFESSIONEEL ADVIESGESPREK