Zonnepanelen op het noorden

8-feb-2024

Zonnepanelen op het noorden

Zonnepanelen op het noorden, noordoosten of noordwesten, leveren het laagste rendement op van alle legrichtingen.

Als u zonnepanelen op het noorden wilt plaatsen, dan behaalt u het beste rendement met een hellingshoek van 15 graden. Hiermee behaalt u een rendement van 75% ten opzichte van het zuiden waarmee een rendement van 100% behaald wordt.

De hellingshoek is bepalend voor het rendement. Zodra de hellingshoek toeneemt daalt het rendement. Het dak moet praktisch vlak zijn om een hellingshoek van 15 graden te behalen. Daarom zijn doorgaans alleen platte daken geschikt.

Voor schuine daken zijn speciale montagesystemen nodig die de kosten verder verhogen. Hierdoor zal het rendement op het noorden verder afnemen.

Is uw dak op het noorden geschikt voor zonnepanelen?

Of doe de gratis dakscan

Rendementstabel voor zonnepanelen op het noorden

In de onderstaande rendementstabel vindt u het rendement voor zonnepanelen op het noorden, noordoosten en noordwesten.

Het rendement is berekend op basis van de hellingshoek van de panelen. Hoe hoger het percentage is, des te hoger het rendement.

Hellingshoek Noord Noordoost Noordwest
15º 75% 75% 75%
30º 60% 65% 65%
45º 45% 55% 35%
60º 35% 45% 50%
75º 30% 40% 40%
90º 20% 35% 35%

Een rendement van 100% wordt behaald als zonnepanelen op het zuiden geplaatst worden met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden. In de tabel wordt duidelijk dat het rendement afneemt als de hellingshoek toeneemt.

Bij een hellingshoek van 45 graden kan nog maximaal een rendement van 55% behaald worden op het noordoosten. Bij een hellingshoek van 15 graden ligt het rendement op 75%.

Ontdek het rendement bij andere legrichtingen:

 

Waarom worden zonnepanelen afgeraden op het noorden?

Nederland ligt op het noordelijk halfrond en hierdoor wordt het vaak afgeraden om zonnepanelen op het noorden te plaatsen.

In de basis plaatst u zonnepanelen om zoveel mogelijk geld op de energielasten te besparen. Door uw eigen stroom op te wekken, hoeft u het niet duur in te kopen. Daarom is het van belang dat er zoveel mogelijk zonlicht straalt op de zonnepanelen.

In het noorden is de opbrengst het laagste van alle legrichtingen, we leggen uit waarom.

 

Lagere intensiteit zonlicht

De zon komt op in het zuiden en schijnt in mindere mate direct op het noorden. Hierdoor komt er minder tot geen direct zonlicht op de zonnepanelen.

De zonnepanelen moeten werken op basis van diffuus licht, wat een minder hoge intensiteit heeft. Het zonlicht bevat namelijk fotonen, die ervoor zorgen dat de zonnecellen in beweging komen.

Diffuus ligt bevat minder fotonen, waardoor er minder beweging in de zonnecellen plaatsvindt. Hierdoor valt de stroomopbrengst aanzienlijk lager uit.

Het is dus belangrijk om zonnepanelen richting de zon te plaatsen, zodat de intensiteit van het zonlicht maximaal is.

 

Minder zon op het noorden

Omdat de zon in het zuiden opkomt is er op jaarbasis veel minder zonlicht op het noorden.

De zon moet hoog staan om voldoende zonlicht op het noorden te stralen. Dit is voornamelijk het geval in de zomer als de dagen lang zijn met veel zonlicht. Maar in de winter staat de zon laag aan de horizon, waardoor er op het noordelijk halfrond amper tot geen zon is.

Om een goed rendement te draaien op zonnepanelen, wilt u dat er zoveel mogelijk zonlicht op de zonnepanelen straalt.

 

Rendement daalt snel met hoge hellingshoek

Als u zonnepanelen op het noorden plaatst, dan wilt u een hellingshoek van 15 graden aanhouden. Kiest u voor een hellingshoek van 30 graden dan daalt het rendement van 75% naar 60%. Als u een hellingshoek van 45 graden hanteert dan daalt het rendement naar 45%.

Het rendement op het noorden is dus compleet afhankelijk van de hellingshoek. Hierdoor zijn veel daken niet geschikt om zonnepanelen op het noorden te plaatsen.

 

Veelgestelde vragen

 

Hebben zonnepanelen op het noorden zin?

Als er echt geen andere mogelijkheid is, dan kunt u overwegen zonnepanelen op het noorden te plaatsen. De zonnepanelen worden continu doorontwikkeld, waardoor er ook energie opgewekt wordt op basis van diffuus ligt.

In dit geval moet u uitgaan van een lager rendement en een langere terugverdientijd in vergelijking met andere legrichtingen.

 

Wat leveren zonnepanelen op het noorden op?

In de ideale situatie met een hellingshoek van 15 graden kunt u een rendement behalen van 75% met zonnepanelen. Zonnepanelen op het zuiden met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden geven een rendement van 100%.

We raden niet aan om voor een hogere hellingshoek te kiezen. Naarmate de hellingshoek toeneemt daalt het rendement aanzienlijk. Bij een hellingshoek van 30 en 45 graden is het rendement respectievelijk 60% en 45%.

 

Is er een verschil in rendement tussen het noorden, noordoosten en noordwesten?

Ja, het rendement van uw zonnepanelen kan verschillen op het noorden, noordoosten en noordwesten. In de tabel vindt u de precieze verschillen op basis van de hellingshoek.

Bij een hellingshoek van 15 graden is een gelijkwaardige stroomopbrengst voor alle drie de legrichtingen. Daarnaast behaalt u met een hellingshoek van 30 graden een rendement van 60% op het noorden. Terwijl het rendement op het noordoosten of noordwesten 65% betreft.

Bij een hellingshoek van 40 graden heeft u op het noorden een rendement van 45%. In het noordoosten is het rendement dan 55% en op het noordwesten 35%.

Bij Zonnepanelen Noord raden we eigenlijk (bijna) nooit aan om zonnepanelen op het noorden te plaatsen. Wilt u dit toch? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.