Optimizer zonnepanelen

27-nov-2023

Zonnepanelen met power optimizers

Zonnepanelen optimizers, ook wel power optimizers, worden gebruikt om de maximale stroomopbrengst met elke zonnepaneel te behalen.

Bij een serie geschakeld zonnepanelen systeem presteren alle zonnepanelen minder als er schaduw op één paneel valt. Door optimizers voor zonnepanelen te plaatsen, worden de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar aangestuurd.

Mocht één van de zonnepanelen minder goed presteren door schaduwval of minder zonlicht. Dan behalen de overige zonnepanelen alsnog hun maximale stroomopbrengst.

Valt er schaduw op uw zonnepanelen? Laat een optimizer voor zonnepanelen plaatsen.

Ook verdienen met een zonnepanelen systeem met optimizers of micro-omvormers?

Of doe de gratis dakscan

Laat de schaduw op uw dak in kaart brengen

Bij Zonnepanelen Noord brengen we vrijblijvend de schaduw op uw dak in kaart. Hierdoor weet u precies welke ruimte standaard geschikt is voor zonnepanelen en welke ruimte extra toepassingen vereist.

Vraag een gratis adviesgesprek op maat aan of doe de gratis dakscan!

 

Wat is een zonnepanelen optimizer?

Een zonnepanelen optimizer, of power optimizer, is een apparaatje die u direct kunt aansluiten op een zonnepaneel. Het zorgt ervoor dat de spanning en stroom van elk paneel afzonderlijk gereguleerd wordt.

Doordat de spanning voor elk paneel onafhankelijk van de andere panelen wordt aangestuurd, kan voor elk paneel de maximale energie output bereikt worden. We spreken dan van de Maximum Power Point Tracking, afgekort MPPT.

De zonnepanelen optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer in uw woning of bedrijfspand. De omvormer zet op zijn beurt het gelijkstroom van de zonnepanelen weer om in wisselstroom. Hierdoor wordt het stroom bruikbaar voor apparaten in uw woning. Lees meer over de werking van zonnepanelen.

 

Wanneer een zonnepanelen optimizer plaatsen?

Een optimizer voor zonnepanelen biedt uitkomst als uw zonnepanelen zich in variabele omstandigheden bevinden.

Dit kan komen omdat de ene zonnepaneel wel in de schaduw staat en de andere niet. Maar het kan ook komen omdat u 12 zonnepanelen op het zuiden heeft liggen en nog eens 4 op het westen. De zonnepanelen op het westen zullen minder zonlicht krijgen en hierdoor de prestaties van de zonnepanelen op het zuiden verminderen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat een zonnepaneel ernstig vervuild raakt. Door het vuil kunnen de zonnecellen minder zonlicht opnemen en dus minder goed presteren.

Als er dus één zonnepaneel in de serie minder goed functioneert, zal het hele systeem minder goed functioneren. Dit gebeurt dus alleen als u een standaard serie geschakeld zonnepanelen systeem heeft.

Voor elke zonnepaneel moet er één optimizer geïnstalleerd worden. Om te bepalen hoeveel optimizers er nodig zijn, moet u dus eerst bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

 

Hoe werkt een serie geschakeld zonnepanelen systeem?

Als uw zonnepanelen serie geschakeld zijn dan worden de positieve en negatieve klemmen van de zonnepaneel aan elkaar geschakeld. De positieve klem van zonnepaneel 1 wordt aangesloten op de negatieve klem van zonnepaneel 2 enzovoort.

Als de eerste zonnepaneel vervuilt raakt, in de schaduw staat, of een andere oriëntatie heeft, vermindert de prestatie van zonnepaneel 1. Omdat alle zonnepanelen aan elkaar geschakeld zijn presteren de zonnepanelen zo goed, als de slechts presterende zonnepaneel in de schakel.

Stel dus dat zonnepaneel 3 het slechtste presteert, dan zullen ook alle andere zonnepanelen in dezelfde serie minder gaan presteren.

Het is een vergelijkbaar effect als bij kerstverlichting. Houdt één lampje op met branden, dan houden ze allemaal op. Gelukkig is hier een oplossing voor, we noemen dit een parallel geschakeld systeem.

 

Parralel geschakeld zonnepanelen systeem

Met een parallel geschakeld zonnepanelen systeem zullen de zonnepanelen altijd maximaal stroom opwekken. Onafhankelijk of één van de zonnepanelen in het systeem minder presteert.

Dit kan gerealiseerd worden door een zonnepanelen optimizer te plaatsen op één of meerdere panelen. Hierdoor kan de stroom en spanning per paneel afzonderlijk van elkaar aangestuurd worden. Dit zorgt ervoor dat bij alle zonnepanelen afzonderlijk de maximale energie output bereikt wordt.

Als er één zonnepaneel in deze schakeling minder goed presteert. Dan zal alleen de stroomopbrengst van dit specifieke zonnepaneel lager uitvallen.

De zonnepanelen presteren dus maximaal voor de omstandigheden waarin de paneel zich bevindt. Schaduw en vervuiling zullen dus alsnog de stroomopbrengst verminderen, maar dan alleen bij de panelen waarbij het plaatsvindt.

 

Moet een optimizer op elke zonnepaneel geplaatst worden?

In de basis is het zo dat elke zonnepaneel van optimizer voorzien dient te worden. Maar er zijn nu ook omvormers beschikbaar waarbij alleen de zonnepanelen met mindere prestaties een optimizer krijgen. De andere zonnepanelen kunnen dan serie geschakeld worden.

Het paneel wat in de schaduw staat of een andere oriëntatie heeft zal dan voorzien worden van de optimizer. Hiermee bespaart u een hoop geld en Zonnepanelen Noord kan dit allemaal voor u regelen. Al installeren we bij Zonnepanelen Noord over het algemeen micro-omvormers om hetzelfde resultaat te behalen.

 

Verschil micro-omvormers en zonnepanelen optimizers

In de basis kunnen we stellen dat een micro-omvormer prijziger is dan een zonnepanelen optimizer maar ook duidelijke voordelen heeft.

Bij een zonnepanelen optimizer worden de zonnepanelen aangesloten op een centrale omvormer. Deze omvormer regelt het omzetten van gelijkstroom opgewekt door zonnepanelen naar wisselstroom.

Bij de micro-omvormers is geen centrale omvormer nodig omdat de micro omvormer dit proces faciliteert. Omdat een micro omvormer volledig onafhankelijk opereert liggen de prestaties ten opzichte van een zonnepanelen optimizer doorgaans ook hoger. Daarnaast is het makkelijk opschalen in de toekomst.

Beide systemen maken het mogelijk om de prestaties van zonnepanelen los van elkaar te monitoren. Maar de levensduur van een micro-omvormer is langer dan die van een optimizer. Hiernaast presteert de micro-omvormer ook beter in hevige weersomstandigheden omdat het apparaat zelf minder warmte aanmaakt.

De prijs ligt dus iets hoger, maar doorgaans raden we micro-omvormers aan bij onze klanten. We leggen het graag verder uit in ons vrijblijvend adviesgesprek!

 

Geeft een power optimizer altijd voordeel?

Nee, een power optimizer geeft niet altijd voordeel. Als er geen schaduw valt op uw zonnepanelen en de panelen niet in meerdere legrichtingen gelegd zijn is het voordeel minimaal.

In dit geval kijken we dan naar de kosten en baten verhouding en zien we dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen.

Een serieschakeling is dan goedkoper en de nadelen van serieschakeling zijn niet van toepassing. U behaalt dus ongeveer dezelfde resultaten voor lagere kosten.

 

Wat kost een optimizer?

De kosten voor een optimizer liggen tussen de 30 en 70 euro per stuk. De kosten zijn afhankelijk van het merk, type, systeemcompatibiliteit, garantievoorwaarden en andere factoren.

Gemiddeld betaalt u dus €50,- voor een optimizer voor zonnepanelen. Laat u 12 zonnepanelen op uw dak plaatsen dan zult u dus €600,- betalen voor de optimizers. Deze kosten komen bovenop de kosten voor uw zonnepanelen, installatie en montage- en installatiemateriaal.

Hiernaast heeft u voor ongeveer dezelfde prijs micro-omvormers. Laat u dus eerste goed informeren door onze adviseurs voordat u een keuze maakt.

 

Ontdek of een optimizer geschikt is voor uw situatie en ontvang eerlijk advies van Zonnepanelen Noord

Bij Zonnepanelen Noord staan we klaar om u van een eerlijk en transparant advies te voorzien. We maken een volledig op maat gemaakt adviesplan voor uw woning of bedrijfspand. We berekenen de kosten, opbrengst, terugverdientijd, milieubesparing en nog veel meer.

Er zijn een aantal situaties waarin we een optimizer voor zonnepanelen adviseren:

  • Het is onvermijdelijk dat een gedeelte van uw zonnepanelen voor een geringe tijd in de schaduw zal staan. Schaduw ontstaat door bomen, schoorstenen, dakkapellen, dakramen, ontluchtingspijpjes, buitenunits van warmtepompen en andere objecten
  • Als er meerdere dakvlakken gebruikt worden zal het aantal graden van de zonnepaneel ten opzichte van de zon verschillen. In dit geval kan de opbrengst tussen de panelen verschillen waardoor een optimizer uitkomst biedt.

Vraag vrijblijvend advies aan! Onze adviseurs maken voor u een adviesplan op maat en kijken of een zonnepanelen optimizer voldoende voordeel biedt.

Lees verder over het belang van de maten van zonnepanelen om een optimaal rendement te maken. 

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.