Afmetingen zonnepanelen: formaten, maten en grootte

27-nov-2023

Afmetingen zonnepanelen

De afmetingen van zonnepanelen bepalen hoeveel pv panelen er op uw dak geplaatst kunnen worden. Om meerdere zonnepanelen van hetzelfde formaat op een plat dak te plaatsen, is een groter oppervlakte nodig dan op een schuin dak.

Hiernaast zijn de afmetingen van zonnepanelen bepalend voor het rendement. We leggen uit hoe u de maat van een zonnepaneel kunt vergelijken met het vermogen per paneel. Hierdoor kan het dak ingericht worden voor een optimale stroomopbrengst en rendement.

Ontdek hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Een van onze adviseurs adviseert u vrijblijvend. 

Hoeveel geld kunt u verdienen met zonnepanelen?

Of doe de gratis dakscan

Verschil in afmetingen van zonnepanelen per soort

Zonnepanelen zijn door de jaren heen steeds populairder geworden. Hierdoor is er een groot aantal leveranciers en producenten die continu doorontwikkelt. Dit maakt dat er een groot aantal afmetingen voor zonnepanelen bestaan.

In de basis hebben we drie verschillende soorten zonnepanelen: Monokristallijn-, polykristallijn- en dunne film zonnepanelen. De zonnepanelen maten van monokristallijn en polykristallijn liggen in de basis dicht op elkaar. Dit zijn de soorten die bekend staan als de standaard zonnepaneel met doorgaans een formaat van 1,6 meter lang en 1 meter breed.

Daarentegen zijn de dunne film zonnepanelen vaak een stuk kleiner en wordt het ook wel omschreven als kleine zonnepanelen.

 

Formaat en grootte zonnepaneel

Wat is de grootte van een zonnepaneel?

De grootte van zonnepanelen zal variëren op basis van het merk en het type. In de basis maken we in Nederland gebruik van polykristallijne of monokristallijne zonnepanelen. De afmetingen van deze zonnepanelen liggen tussen de volgende waarden:

  • Lengte zonnepaneel: 1,5 tot 2 meter
  • Breedte zonnepeel: 0,8 meter tot 1,15 meter

Zonnepanelen Noord plaatst zonnepanelen van 20 verschillende merken. Maar ons populairste model  heeft een vermogen van 430 Wattpiek per paneel. Het formaat van onze populairste zonnepaneel is als volgt:

  • Meters: 1,762 x 1,134 m
  • Decimeters: 17,62 x 11,43 dm
  • Centimeters: 176,2 x 113,4 cm
  • Millimeter: 1762 x 1134 mm

 

Standaard afmeting zonnepaneel

Standaard afmeting zonnepaneel

De standaard afmeting voor een zonnepaneel is 1,6 meter lang en 1 meter breed. Dit is doorgaans de meest voorkomende en toegankelijke maat voor een zonnepaneel in Nederland.

De meeste zonnepanelen van toonaangevende merken hebben een formaat wat hier niet ver vanaf ligt. Ons populairste model is met een formaat van 1,762 x 1,134 meter iets groter dan de standaard afmeting. Dit komt omdat het Wattpiek vermogen relatief hoog is.

Standaard afmeting zonnepanelen per eenheid:

  • Meters: 1,6 x 1 m
  • Decimeters: 16 x 10 dm
  • Centimeters: 160 x 100 cm
  • Millimeter: 1600 x 1000 mm

 

Oppervlakte per zonnepaneel berekenen

U kunt de oppervlakte per zonnepaneel berekenen door de lengte- en breedtemaat met elkaar te vermenigvuldigen. De formule om oppervlakte te berekenen luidt als volgt:

Oppervlakte = lengte x breedte

Onze populairste zonnepaneel heeft dus een oppervlakte van 1,998 m² per paneel. Dit is een zonnepaneel met 430 Wp vermogen en een formaat van 1,762 x 1,134 m.

De ingevuld formule ziet er als volgt uit: 1,998 m² = 1,762 m x 1,134 m.

De oppervlakte van een standaard formaat zonnepaneel is 1,6 m².

 

Wat is het gewicht van een zonnepaneel?

Het gewicht van een zonnepaneel ligt doorgaans tussen de 15 en 25 kilogram per paneel. Als een zonnepaneel een standaard afmeting heeft dan zal het gewicht tussen de 18 en 20 kilo liggen.

Ons populairste model zonnepaneel heeft een gewicht van 22 kilogram per paneel en is dus iets zwaarder dan de standaard. Ook dit is te verklaren door het hoge vermogen van 430 Wp per paneel.

In de basis moet uw dak stevig genoeg zijn om een volledige zonnepanelen installatie te kunnen dragen. Hiermee wordt al rekening gehouden bij de bouwvoorschriften. Voldoet het dak aan de voorschriften, dan zal de draagkracht vaak voldoende zijn. Uiteraard wordt dit op voorhand door onze installateurs geïnspecteerd, zodat we zeker zijn van onze zaak.

 

Gewicht van een zonnepaneel op schuin dak

Onze zonnepaneel met een oppervlakte van 1,998 m² zal per vierkante meter voor ongeveer 11 kilo aan gewicht zorgen. Afhankelijk van de installatie en montagesysteem kan het gewicht per vierkante meter oplopen tot zo’n 16 kilo.

 

Gewicht van een zonnepaneel voor platte daken

Als u zonnepanelen op een plat dak laat plaatsen moet u rekening houden met extra gewicht. Omdat de zonnepanelen niet vastgemaakt worden aan het dak moet er extra ballast geplaatst worden. Door de extra ballast waaien de zonnepanelen niet van uw dak af. Maar hierdoor kan het gewicht per vierkante meter oplopen van 25 tot 40 kg.

 

Wat zijn de beste maten zonnepanelen?

Er bestaat niet zoiets als de beste maat voor een zonnepaneel. Om zonnepanelen goed met elkaar te vergelijken wordt vaak gebruik gemaakt van het vermogen per vierkante meter. De maat van een zonnepaneel zegt dus weinig als we het niet vergelijken met het Wattpiek vermogen per paneel.

Formule: Wattpiek vermogen per paneel / formaat in vierkante meters = Vermogen per vierkante meter

Onze meest populaire zonnepaneel heeft dus een vermogen van 430 Wattpiek en heeft een oppervlakte van 1,998 m². Het gemiddelde vermogen per vierkante meter komt dus uit op 215,22 Wattpiek per paneel.

Stel dat u een standaard formaat zonnepaneel heeft met een vermogen van 320 Wattpiek en een oppervlakte van 1,6 m². In dit voorbeeld is het vermogen per vierkante meter 200 Wattpiek per paneel.

Door de afmeting van de zonnepaneel te combineren met het Wattpiek vermogen, kunt u het vermogen van een zonnepaneel eerlijk vergelijken. Dit is voornamelijk belangrijk als u beperkt ruimte heeft om panelen te plaatsen.

 

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen daadwerkelijk op uw dak passen is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moeten zonnepanelen op een plat dak, verder uit elkaar staan dan bij een schuin dak.

Hiermee voorkomt u dat de eerste rij zonnepanelen schaduw vormen voor de tweede rij zonnepanelen. Schaduwvorming op de zonnepanelen wilt u altijd voorkomen, omdat het ten koste gaat van de stroomopbrengst.

Daarnaast komen we op daken vaak obstakels tegen die ruimte innemen. Denk aan een schoorsteen, dakraam, dakkapel, buitenunit van een warmtepomp, ontluchtingspijpjes en meer. Deze objecten nemen niet alleen ruimte in maar kunnen ook schaduw vormen, wat weer ten koste gaat van je stroomopbrengst.

Als Zonnepanelen Noord uw zonnepanelen plaatst, dan wordt er ook rekening gehouden met een veiligheidsmarge aan de dakrand. Hierdoor kan de wind lastiger onder de zonnepanelen komen, waardoor ze bestand zijn tegen hevige stormen.

Laat onze zonne-energie adviseurs berekenen hoeveel zonnepanelen er op uw dak plaatsen. Vraag een gratis adviesgesprek aan of doe de gratis dakscan.

 

Hoe bereken je de gemiddelde oppervlakte voor een zonnepanelen installatie?

Om de gemiddelde oppervlakte van een zonnepanelen installatie te berekenen gaan we uit van een installatie van 10 zonnepanelen. We weten het formaat van de zonnepaneel en de hoeveelheid die we moeten plaatsen.

In dit voorbeeld maken we gebruik van onze populaire 430 Wattpiek zonnepanelen met een oppervlakte van 1,998 m² per paneel. Op een schuin dak kunnen we dus rekening houden met een totale oppervlakte van 19,98 m² ( 10 x 1,998 m² = 19,98 m² ).

Hierbij houden we geen rekening met de ruimte tussen de zonnepanelen. Op een schuin dak kunnen de panelen dicht op elkaar geplaatst worden zonder schaduwvorming. Daarentegen moet u bij zonnepanelen op een plat dak de juiste afstand tussen de panelen bewaren.

De juiste afstand is afhankelijk van de grootte van de zonnepaneel en het aantal graden waarin die geplaatst wordt. Deze extra vierkante meters dienen bij het oppervlak opgeteld te worden. Is dit lastig? Laat het werk dan vrijblijvend uitvoeren door onze ervaren zonne-energie adviseurs.

 

Conclusie: zijn afmetingen van zonnepanelen bepalend voor een goed rendement?

Nee, de afmetingen van zonnepanelen zijn niet bepalend voor een goed rendement. Het vermogen per vierkante meter is echter wel bepalend voor het rendement, vooral als er beperkt ruimte is.

Het doel is dus om een optimaal rendement per vierkante meter te behalen. Hiervoor wilt u een zonnepaneel met een zo hoog mogelijk Wattpiek vermogen per paneel. Terwijl het formaat van de zonnepaneel zo klein mogelijk blijft.

Bij Zonnepanelen Noord plaatsen we een zonnepanelen installatie met een optimaal rendement. Hierbij houden we rekening met de afmetingen van zonnepanelen, maar dan op basis van het vermogen per vierkante meter.

Hier kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om uw stroomverbruik te compenseren door groene stroom. 

Vraag vrijblijvend advies aan of doe de gratis dakcheck!

 

Wat is de afmeting van een 400 Wp zonnepaneel?

400 Wp zonnepanelen hebben gemiddeld een hoogte van 1,7 meter en een breedte van 1,1 meter. In ons voorbeeld hebben we de Ja Solar JAM54D41 zonnepaneel met een vermogen van 430 Wp per paneel. Hierbij heeft de zonnepaneel een afmeting van 1,762 meter in de lengte en 1,134 meter in de breedte. Dit correspondeert met het gemiddelde.

 

Wat is de afmeting van een 500 Wp zonnepaneel?

500 Wp zonnepanelen hebben standaard een hoogte van 2,255 meter en een breedte van 1,134 meter. In tegenstelling tot de 400 Wp zonnepaneel is dit paneel dus een stuk langer. Naarmate het vermogen van een paneel stijgt, zal het formaat van de zonnepaneel ook toenemen. Het oppervlakte per paneel ligt bij een 500 WP zonnepaneel op 2,56 m².

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.