Opbrengst zonnepanelen per maand

22-jan-2024

opbrengst zonnepanelen per maand

De opbrengst van zonnepanelen per maand loopt behoorlijk uiteen.

In dit blog berekenen we de gemiddelde zonnepanelen opbrengst per maand en leggen we duidelijk uit waarom de opbrengsten per maand in kWh verschillen.

We kijken naar de beste maand van het jaar en kijken naar de verschillen in opbrengst per seizoen. De resultaten worden ondersteunt met grafieken en tabellen.

Ontdek hoeveel geld u kunt besparen met zonnepanelen

Of doe de gratis dakscan

Opbrengst van zonnepanelen per jaar

Om de opbrengst van zonnepanelen per maand te berekenen, moeten we eerst de opbrengst van zonnepanelen op jaarbasis berekenen. Hiervoor maken we gebruik van het maximale Wattpiek (Wp) vermogen per paneel.

In dit voorbeeld maken we gebruik van zonnepanelen met 430 Wp vermogen. Een vermogen van 430 Wp staat gelijk aan een maximale stroomopbrengst van 430 kWh per jaar.

Dit is de stroomopbrengst in de meest gunstige omstandigheden. Aangezien we in Nederland een matig klimaat hebben, corrigeren we met een rendementsfactor van 0,88.

Een zonnepaneel met 430 Wp vermogen heeft dus een jaarlijkse stroomopbrengst van 378,7 kWh. Voor 10 zonnepanelen is dit 3787 kWh per jaar.

In onze blog over hoe zonnepanelen werken, leggen we uit hoe zonnepanelen stroom opwekken. Daarnaast wordt duidelijk waarom de maximale stroomopbrengst wordt gecorrigeerd voor het klimaat.

 

Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand?

Een zonnepaneel met een vermogen van 430 Wp heeft in Nederland een jaarlijkse stroomopbrengst van 378,7 kWh. De gemiddelde opbrengst per maand ligt dan op op 31,56 kWh per zonnepaneel.

Als we 10 zonnepanelen laten plaatsen met 430 Wp, dan ligt de gemiddelde opbrengst per maand op 315,58 kWh (3878 kWh / 12 maanden ). In werkelijkheid is de opbrengst van de zonnepanelen natuurlijk niet evenredig over de maanden verdeeld.

Daarom berekenen we in het volgende gedeelte de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen per maand. Omdat zonnepanelen werken op zonlicht, is de stroomopbrengst in de lente en zomer hoger dan in de herfst en winter.

Benieuwd naar de dagopbrengst van een zonnepaneel? Lees onze blog over de opbrengst in kWh van een zonnepaneel per dag.

 

Opbrengst van zonnepanelen per maand berekend in een tabel

In de onderstaande tabel vindt u de opbrengst van zonnepanelen per maand. Hierin behandelen we het percentage van de totale stroomopbrengst per maand.

Daarnaast berekenen we de daadwerkelijke stroomopbrengst als u 10 zonnepanelen met een vermogen van 430 Wp per paneel laat plaatsen.

Maand Percentage (%) Opbrengst (kWh) 10x 430 Wp
Januari 3% 113.61
Februari 5% 189.35
Maart 8% 302.96
April 12% 454.44
Mei 13% 492.31
Juni 13% 492.31
Juli 13% 492.31
Augustus 11% 416.57
September 10% 378.70
Oktober 7% 265.09
November 3% 113.61
December 2% 75.74
Totaal 100% 3787.00

 

Grafiek met opbrengst zonnepanelen per maand in kWh

Ontdek hoeveel kWh u per maand kunt opwekken met zonnepanelen aan de hand van de onderstaande grafiek.

Opbrengst zonnepanelen per maand in kWh grafiek

 

Opbrengst zonnepanelen per seizoen

Nu we weten hoeveel de zonnepanelen per maand opbrengen, kunnen we ook de opbrengst van zonnepanelen per seizoen (herfst, winter, lente, zomer) berekenen.

De weersinvloeden in Nederland verschillen behoorlijk per seizoen en hierdoor ook de opbrengst. We kijken in welk seizoen de meeste stroom opgewekt wordt, zodat u weet voor welk seizoen de zonnepanelen idealiter geplaatst worden.

Seizoen Percentage (%) Opbrengst (kWh) 10x 430 Wp
Winter 10% 378.70
Lente 33% 1249.71
Zomer 37% 1401.19
Herfst 20% 757.40

 

Opbrengst in de winter

In de winter wordt 10% van de volledige stroomopbrengst opgewekt met zonnepanelen. In de winter staat de zon lager en zijn de dagen korter.

Hiernaast is het vaker bewolkt en ligt er soms sneeuw op de zonnepanelen. Hierdoor is de stroomopbrengst tijdens de winter lager.

In totaal zult u met 10 zonnepanelen van 430 Wp per paneel 378 kWh opwekken. Dit zijn de maanden december tot eind februari.

 

Opbrengst in de lente

De lente is een goed seizoen voor zonnepanelen, het begint in maart en eindigt in mei. In totaal wordt 33% van opbrengst van zonnepanelen behaald in dit seizoen. Dit staat gelijk aan een stroomopbrengst van 1249,71 kWh.

 

Opbrengst in de zomer

De zomer is doorgaans het beste seizoen voor zonnepanelen. De zomer loopt vanaf juni tot en met augustus en is goed voor 37% van de totale stroomopbrengst met zonnepanelen.

Als we dit omrekenen naar het aantal kWh dan staat dit gelijk aan 1401.19. In de zomer is er het meeste zon van alle seizoenen en zijn de weersinvloeden gunstig voor zonne-energie.

 

Opbrengst in de herfst

De opbrengst van zonnepanelen in de herfst ligt aanzienlijk lager dan in de zomer en lente. In totaal wekken zonnepanelen 20% van de totale stroomopbrengst op, wat gelijk is aan een stroomopbrengst van 757.40 kWh.

Gedurende de maanden september tot november worden de dagen al korter en staat de zon lager. Hierdoor is er minder zonlicht, wat gepaard gaat met meer regen.

 

Waarom verschilt de stroomopbrengst per maand en seizoen?

Het verschil van de opbrengst van zonnepanelen per maand en per seizoen is te verklaren door een verschil in:

  1. Het aantal zonuren
  2. Stand van de zon
  3. Temperatuur

Zaken zoals bewolking en sneeuw op de zonnepanelen verminderen ook de opbrengst. Bij bewolking bereikt het zonlicht in mindere mate de zonnepanelen.

Daarnaast blijft sneeuw op de panelen liggen, waardoor er ook geen zonlicht opgenomen kan worden door de zonnecellen.

 

Aantal zonuren

Het aantal zonuren is een bepalende factor voor de stroomopbrengst van zonnepanelen. Op de korste dag rond 21 december, zijn er maar 7 tot 8 zonuren. Daarentegen zijn er op de langste dag, rond 21 juni, wel 16 tot 17 zonuren op een dag.

Wanneer er zonlicht op zonnecellen schijnt, worden de elektronen in het silicium in beweging gebracht. Dit gebeurt door de fotonen in het zonlicht.

Hoe meer zonlicht, hoe meer beweging er ontstaat. Door de beweging wordt elektriciteit opgewekt, waardoor meer zonlicht en meer zonuren dus leiden tot een hogere stroomopbrengst.

 

Stand van de zon

De stroomopbrengst van zonnepanelen wordt voor een groot gedeelte bepaald door de stand van de zon. De stand van de zon bepaalt de mate waarin het zonlicht direct op het dak en dus uw zonnepanelen schijnt.

In de winter, rond 21 december, staat de zon slechts 14,5 graden boven de horizon. Daarentegen staat in de zomer, rond 21 juni, de zon 60 graden boven de horizon.

Omdat de zon dus hoger staat, schijnt het zonlicht directer op de zonnepanelen. Hierdoor neemt de intensiteit van het zonlicht toe, waardoor u meer stroom opwekt.

 

Temperatuur

Het klinkt misschien gek, maar zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur rond de 25 graden.

De weerstand in de halfgeleiders van de zonnepanelen neemt toe, naarmate de temperatuur verder toeneemt. Hierdoor kan het elektriciteit minder goed geleiden, waardoor er minder elektriciteit opgewekt wordt.

Tijdens een warme zomerdag kan het dus voorkomen dat zonnepanelen minder efficient groene stroom opwekken. In een gelijkwaardige dag in de lente wordt dan meer stroom opgewekt, terwijl er minder zon is.

 

Wat is het beste seizoen voor zonnepanelen?

Het beste seizoen voor zonnepanelen is de zomer. In de zomer wekken de zonnepanelen gemiddeld 37% op van de jaarlijkse stroomopbrengst. Daarnaast wordt in de lente 33% van het totaal opgewekt.

De lente en de zomer zijn dus allebei goede seizoenen voor zonne-energie. Maar in de zomer wordt er doorgaans net wat meer groene stroom opgewekt.

 

Wat is de beste maand voor zonnepanelen?

De beste maand voor zonnepanelen is de maand mei. In mei zijn de dagen langer, staat de zon hoog aan de horizon en zijn de temperaturen hoog, maar niet te hoog. Met 10 zonnepanelen van 430 Wattpiek wekt u in deze maand gemiddeld 492.31 kWh op.

In onze berekening hebben de maanden juni en juli gemiddeld een gelijkwaardige stroomopbrengst als de maand mei. Maar in mei zijn de weersinvloeden nog net wat gunstiger, waardoor in deze maand de stroomopbrengst het hoogste zal zijn.

Nu weet u de opbrengst van zonnepanelen per maand en seizoen. Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden met zonnepanelen? Vraag gratis advies op maat aan!

Nu u de maandelijkse opbrengst inzichtelijk heeft kunt u zich verder verdiepen in hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor uw stroomverbruik.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.