Hier vindt u alle belangrijke nadelen van zonnepanelen. Doorgaans horen we over zonne-energie positieve verhalen. U kunt een goed rendement draaien en het is goed voor het milieu.
Maar zitten er ook nadelen aan zonnepanelen die onderbelicht worden? We hebben de nadelen eerlijk voor u uiteen gezet. Doordat u nu alvast de negatieve kanten leert kennen, komt u later niet voor verassingen te staan.
Lees u in over de nadelen van zonnepanelen en ontdek of u wel of geen zonnepanelen neemt.
Hoeveel geld kunt u besparen met zonnepanelen?
Of doe de gratis dakscan
Samenvatting nadelen zonnepanelen
- Zonnepanelen vragen om een investering, voordat u kunt beginnen met besparen.
- De salderingsregeling wordt stopgezet in 2027.
- Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen.
- Sommige mensen vinden zonnepanelen lelijk.
- Soms zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig.
- Bij de productie van zonnepanelen komt CO2 vrij.
- De opslag van elektriciteit.
Lees ook onze blog over de voordelen van zonnepanelen.
Belangrijkste nadeel van zonnepanelen: de investering vooraf
Het grootste nadeel van zonnepanelen is de investering die u vooraf moet maken. Hierdoor zijn zonnepanelen alleen beschikbaar voor mensen die in staat zijn de investering te doen.
Mensen die beschikken over meer financiële middelen, kunnen extra besparen, waardoor de financiële ongelijkheid toeneemt.
Maar als u de zonnepanelen eenmaal heeft laten plaatsen, begint u direct met besparen. Zonnepanelen hebben gemiddeld een terugverdientijd tussen de 5 en 8 jaar, met een levensduur van minimaal 25 jaar.
Zodra de zonnepanelen actief zijn, wekt u groene stroom op waarbij geen CO2 vrijkomt. Daarnaast bespaart u op de energierekening en geniet u jarenlang van gratis stroom.
Zonnepanelen nadeel: de salderingsregeling wordt stopgezet
De salderingsregeling stelt eigenaren van zonnepanelen in staat om het stroom opgewekt in de zomer ook in de winter te gebruiken. Hierdoor kunnen mensen 100% van het opgewekte stroom zelf gebruiken.
Het huidige kabinet heeft nu besloten dat de salderingsregeling vanaf 2027 niet meer actief zal zijn. Het plan is ook om de salderingsregeling niet af te bouwen, zoals voorheen werd besloten. Maar om de salderingsregeling in één keer af te schaffen.
Dit betekent dat het stroom vanaf 2027 teruggeleverd wordt tegen het teruglevertarief van de energieleverancier. Hierdoor zal het rendement voor een gedeelte afnemen.
Ondanks de afschaffing van de salderingsregeling zult u nog steeds een uitstekend rendement behalen met zonnepanelen. Met een regulier energiecontract neemt de terugverdientijd toe tot ongeveer 10 jaar. Maar met een dynamisch energiecontract kunt u de zonnepanelen alsnog in 5 tot 7 jaar terugverdienen.
Niet elk dak is even geschikt voor zonnepanelen
Een ander bekend nadeel van zonnepanelen is dat het niet op alle daken even goed werkt. In Nederland zijn behoorlijk wat daken waar alleen zonnepanelen op het noorden geplaatst kunnen worden. Dit is niet gunstig, want op het noorden is weinig zonlicht, waardoor het rendement lager uitvalt.
Daarnaast hebben we niet de keuze waar de bomen in onze wijk geplaatst worden. Als een dak voor een groot gedeelte van de dag in de schaduw staat, zal het rendement van zonnepanelen ook tegenvallen. Zonnepanelen wekken ook groene stroom op in de schaduw, maar wel een stuk minder.
Hiernaast moet een dak stevig genoeg zijn om zonnepanelen te monteren. Is dit niet het geval? Dan moet het dak eerst vervangen of verstevigd worden. Dit brengt extra kosten met zich mee. Gelukkig zijn de meeste daken in Nederland wel geschikt, waardoor dit nadeel van zonne-energie niet voor iedereen geldt.
Zonnepanelen zijn lelijk en verpesten de uitstraling van de woning
Wat ook als een nadeel van zonnepanelen beschouwd kan worden zijn de uiterlijke kenmerken. Uiteraard is dit subjectief en zijn er ook mensen die zonnepanelen een mooie moderne uitstraling vinden hebben. Maar als u veel waarde hecht aan de uitstraling van uw woning en zonnepanelen lelijk vindt, dan weegt dit nadeel zwaar mee.
In het begin waren er ook best wat mensen die geen zonnepanelen wouden plaatsen door de uiterlijke kenmerken. Dat was in de tijd dat er voornamelijk polykristallijn zonnepanelen werden aangeboden. Dit zijn de blauwe zonnepanelen.
Sinds de monokristallijn zonnepanelen op de markt gekomen zijn, is ook het design van de zonnepaneel verbeterd. Dit zijn de volledig zwarte zonnepanelen.
Uiteraard blijft dit een kwestie van smaak en verschilt het per persoon.
Soms zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig
Wat u wellicht niet weet is dat er soms aanpassingen aan de meterkast nodig zijn voor zonnepanelen. Het kan zijn dat de volledige meterkast vervangen moet worden, of dat er een extra groep aangelegd wordt. Dit is een nadeel van zonnepanelen, omdat het extra kosten met zich meebrengt.
Deze kosten komen bovenop de kosten voor de zonnepanelen, omvormer(s), aansluitmateriaal en de installatie zelf. Als u naast de zonnepanelen ook een (hybride) warmtepomp wilt aansluiten, dan is een 3-fase meterkast handig.
Een 1-fase meterkast moet dan omgebouwd worden naar een 3-fase meterkast, zodat er meer elektriciteit verwerkt kan worden. Gelukkig zijn aanpassingen aan de meterkast vaak maar een fractie van de totale kosten.
Bij de productie van zonnepanelen komt CO2 vrij
Tijdens de productie van zonnepanelen komt inderdaad CO2 vrij. CO2 draagt bij aan klimaatverandering. Hierdoor kunnen we stellen dat ook zonnepanelen in een bepaalde mate slecht zijn voor het klimaat.
Dit is dan ook een nadeel van zonnepanelen die vaak wordt benoemd. Mensen die zeggen: bij de productie komt zoveel CO2 vrij, dat het voordeel van zonnepanelen te verwaarlozen is.
Maar gelukkig is dit niet helemaal waar. Bij de productie komt inderdaad CO2 vrij. Maar als u de zonnepanelen voor 2 jaar laat draaien, dan is het negatieve effect van de productie al gecompenseerd. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Wat inhoudt dat de positieve gevolgen voor het klimaat velen malen groter zijn dan de negatieve gevolgen.
Als u elektriciteit koopt bij een energieleverancier, dan is de kans groot dat dit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij.
Daarentegen wekken zonnepanelen schone groene energie op, waarbij geen CO2 vrijkomt in het proces.
Het laatste nadeel van zonnepanelen is de opslag van elektriciteit
Voor de gemiddelde particulier is de opslag van elektriciteit van zonnepanelen nog geen nadeel. Omdat we kunnen salderen wordt het stroom opgeslagen in het elektriciteitsnet.
Maar op nationaal niveau vormt de opslag van elektriciteit van zonnepanelen wel een nadeel. Door het toenemende aantal zonnepanelen en windmolens raakt het net sneller overbelast. Daarom moet het elektriciteitsnetwerk in de komende jaren flink uitgebreid worden.
Dit hoort allemaal bij de transitie naar groene en schone energie. Maar uiteindelijk gaan we dit allemaal samen betalen, in de vorm van belasting.
Als de salderingsregeling straks ten einde loopt, moeten we zelf onze energie gaan opslaan. Een thuisbatterij biedt dan uitkomst, of een elektrische auto met bidirectioneel laden.