Nadelen zonnepanelen

2-feb-2024

Nadelen zonnepanelen

Hier vindt u alle belangrijke nadelen van zonnepanelen. Doorgaans horen we over zonne-energie positieve verhalen. U kunt een goed rendement draaien en het is goed voor het milieu.

Maar zitten er ook nadelen aan zonnepanelen die onderbelicht worden? We zochten het uit en hebben de nadelen eerlijk voor u uiteen gezet. Doordat u nu alvast de negatieve kanten leert kennen, komt u later niet voor onverwachte verassingen te staan.

Lees u in over de nadelen van zonnepanelen en ontdek of u wel of geen zonnepanelen neemt.

Hoeveel geld kunt u besparen met zonnepanelen?

Of doe de gratis dakscan

Samenvatting nadelen zonnepanelen

  1. Zonnepanelen vragen om een investering, voordat u kunt beginnen met besparen.
  2. De salderingsregeling wordt waarschijnlijk afgebouwd.
  3. Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen.
  4. Sommige mensen vinden zonnepanelen lelijk.
  5. Soms zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig.
  6. Bij de productie van zonnepanelen komt CO2 vrij.
  7. De opslag van elektriciteit.

Lees ook onze blog over de voordelen van zonnepanelen.

 

Het belangrijkste nadeel van zonnepanelen is de investering vooraf

Voordat u kunt gaan besparen met zonnepanelen moet er vooraf geïnvesteerd worden. Dit is bij verre het grootste nadeel van zonnepanelen. Een zonnepanelen systeem, inclusief levering en installatie moet eerst geplaatst en betaald worden.

Daarom moet u eerst investeren, alvorens u minder CO2 uitstoot en geld begint te besparen op de energierekening. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen wat u laat plaatsen, loopt deze investering in de duizenden tot tienduizenden euro’s. Dit is een grote investering en niet elk bedrijf of particulier heeft het geld liggen.

Een nadeel van zonnepanelen is dan ook dat het voornamelijk beschikbaar is voor de mensen die zich het kunnen veroorloven. Uiteraard zijn er wel oplossing voorhanden, als u op dit moment onvoldoende geld heeft om zonnepanelen te kopen. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen financieren met een duurzaamheidslening met lage rentes. Daarnaast zijn er subsidies voor zonnepanelen, waardoor u nooit de volle pond hoeft te betalen.

Als Zonnepanelen Noord uw zonnepanelen heeft geplaatst, dan ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. Dit houdt in dat u behoorlijk wat jaren pure winst maakt.

 

Het is nadelig dat de salderingsregeling wordt afgebouwd

De salderingsregeling is een hele goede regeling voor eigenaren van zonnepanelen en alleen beschikbaar in Nederland. Maar het nadeel is dat er plannen liggen om de salderingsregeling af te bouwen. Op dit moment kunnen eigenaren van zonnepanelen, 100% van hun eigen opgewekte stroom besparen. Overtollig stroom kan kosteloos teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. In hetzelfde jaar mag dezelfde hoeveelheid stroom ook weer kosteloos opgenomen worden. Het elektriciteitsnet dient als een mega grote batterij, waarin het stroom wordt opgeslagen.

De overheid heeft plannen om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te gaan bouwen. Als u niet of gedeeltelijk kunt salderen, wordt het stroom teruggeleverd tegen het tarief wat hiervoor staat. Op dit moment bedraagt dit tussen de €0,05 en €0,15 cent per kWh. Het stroom moet dan weer ingekocht worden voor het verkooptarief. Het nadeel voor zonnepanelen is dat met de afbouw van de salderingsregeling ook het rendement daalt.

 

Afbouw salderingsregeling minder pessimistisch dan gedacht

Gelukkig heeft de minister van klimaat en energie, Rob Jetten, een oplossing geboden om de nadelen voor zonnepanelen van de afbouw te compenseren. Het plan is om 80% van de kale verkoopprijs te vergoeden voor stroom wat u teruglevert. Op deze manier blijft het rendement van zonnepanelen gewaarborgd.

Dit houdt wel in dat we voor ongeveer 20% op het rendement zullen inleveren. Maar de overheid laat ook zien dat ze maatregelen nemen om zonnepanelen interessant te houden.

Tegelijkertijd is het dus voordelig om nu in zonnepanelen te investeren. Hoe sneller u zonnepanelen aanschaft, des te langer u nog voor 100% kunt salderen.

Er is ook een kans dat de afbouw pas op 1 januari 2026 begint. Omdat er een nieuw kabinet gevormd moet worden, loopt alles vertraging op. Misschien beslist het nieuwe kabinet wel dat ze de salderingsregeling willen houden.

Als de huidige plannen doorgaan ziet de afbouw van de salderingsregeling er als volgt uit:

  Aantal jaren Percentage wat u mag salderen
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

 

Een nadeel van zonnepanelen is dat niet elk dak geschikt is

Een ander bekend nadeel van zonnepanelen is dat zonnepanelen niet geschikt zijn voor elk dak. In Nederland zijn behoorlijk wat daken waar alleen zonnepanelen op het noorden geplaatst kunnen worden. Dit is niet gunstig, want op het noorden is weinig zonlicht, waardoor het rendement tegenvalt.

Daarnaast hebben we niet de keuze waar de bomen in onze wijk geplaatst worden. Als een dak voor een groot gedeelte van de dag in de schaduw staat, zal het rendement van zonnepanelen ook tegenvallen. Zonnepanelen wekken ook groene stroom op in de schaduw, maar wel een stuk minder.

Hiernaast moet een dak stevig genoeg zijn om zonnepanelen te monteren. Is dit niet het geval? Dan moet het dak eerst vervangen of verstevigd worden. Dit brengt extra kosten met zich mee. Gelukkig zijn de meeste daken in Nederland wel geschikt, waardoor dit nadeel van zonne-energie niet voor iedereen geldt.

 

Zonnepanelen zijn lelijk en verpesten de uitstraling van de woning

Wat ook als een nadeel van zonnepanelen beschouwd kan worden zijn de uiterlijke kenmerken. Uiteraard is dit subjectief en zijn er ook mensen die zonnepanelen een mooie moderne uitstraling vinden hebben. Maar als u veel waarde hecht aan de uitstraling van uw woning en zonnepanelen lelijk vindt, dan weegt dit nadeel zwaar mee.

In het begin waren er ook best wat mensen die geen zonnepanelen wouden plaatsen door de uiterlijke kenmerken. Dat was in de tijd dat er voornamelijk polykristallijn zonnepanelen werden aangeboden. Dit zijn de blauwe zonnepanelen.

Sinds de monokristallijn zonnepanelen op de markt gekomen zijn, is ook het design van de zonnepaneel verbeterd. Dit zijn de volledig zwarte zonnepanelen.

Uiteraard blijft dit een kwestie van smaak en verschilt het per persoon.

 

Soms zijn er aanpassingen aan de meterkast nodig

Wat u wellicht niet weet is dat er soms aanpassingen aan de meterkast nodig zijn voor zonnepanelen. Het kan zijn dat de volledige meterkast vervangen moet worden, of dat er een extra groep aangelegd wordt. Dit is een nadeel van zonnepanelen, omdat het extra kosten met zich meebrengt. Deze kosten komen bovenop de kosten voor de zonnepanelen, omvormer(s), aansluitmateriaal en de installatie zelf. Als u naast de zonnepanelen ook een (hybride) warmtepomp wilt aansluiten, dan is een 3-fase meterkast handig. Een 1-fase meterkast moet dan omgebouwd worden naar een 3-fase meterkast, zodat er meer elektriciteit verwerkt kan worden. Gelukkig zijn aanpassingen aan de meterkast vaak maar een fractie van de totale kosten.

 

Bij de productie van zonnepanelen komt CO2 vrij

Tijdens de productie van zonnepanelen komt inderdaad CO2 vrij. CO2 draagt bij aan klimaatverandering. Hierdoor kunnen we stellen dat ook zonnepanelen in een bepaalde mate slecht zijn voor het klimaat. Dit is dan ook een nadeel van zonnepanelen die vaak wordt benoemd. Mensen die zeggen: bij de productie komt zoveel CO2 vrij, dat het voordeel van zonnepanelen te verwaarlozen is.

Maar gelukkig is dit niet helemaal waar. Bij de productie komt inderdaad CO2 vrij. Maar als u de zonnepanelen voor 2 jaar laat draaien, dan is het negatieve effect van de productie al gecompenseerd. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Wat inhoudt dat de positieve gevolgen voor het klimaat velen malen groter zijn dan de negatieve gevolgen.

Als u elektriciteit koopt bij een energieleverancier, dan is de kans groot dat dit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij. Daarentegen wekken zonnepanelen schone groene energie op, waarbij geen CO2 vrijkomt in het proces.

 

Een nadeel van zonnepanelen is de opslag van elektriciteit

Voor de gemiddelde particulier is de opslag van elektriciteit  van zonnepanelen nog geen nadeel. Omdat we kunnen salderen wordt het stroom opgeslagen in het elektriciteitsnet. Zonder enige zorgen of kosten kan het stroom ook weer opgenomen worden. Het elektriciteitsnet dient als een grote thuisbatterij voor iedereen die zonnepanelen heeft.

Maar op nationaal niveau vormt de opslag van elektriciteit van zonnepanelen wel een nadeel. Door het toenemende aantal zonnepanelen en windmolens raakt het net sneller overbelast. Daarom moet het elektriciteitsnetwerk in de komende jaren flink uitgebreid worden.

Dit hoort allemaal bij de transitie naar groene en schone energie. Maar uiteindelijk gaan we dit allemaal samen betalen, in de vorm van belasting.

Als de salderingsregeling ten einde loopt, moeten we zelf onze energie gaan opslaan. Een thuisbatterij biedt dan uitkomst, of een elektrische auto met bidirectioneel laden. Het nadeel is wel dat we zonder salderen, nooit meer onze elektriciteit van de zomer in de winter kunnen gebruiken.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.