Zonnepanelen op het westen

5-mrt-2024

Zonnepanelen op het westen

Zonnepanelen op het westen

Met zonnepanelen op het westen kunt u een prima rendement behalen. Het rendement ligt wel lager dan op het zuiden, waarbij een rendement van 100% behaald kan worden.

Het rendement op het westen valt gemiddeld 15% tot 20% lager uit. Dit komt omdat de zon pas in het westen rond de late namiddag of begin avond begint te schijnen. Hierdoor valt er minder zonlicht op het paneel waardoor de stroomopbrengst lager uitvalt.

Maar dit betekent niet dat zonnepanelen op het westen niet rendabel zijn. Daarnaast is het zuidwesten zeer geschikt voor zonnepanelen en het noordwesten in mindere mate. Dit wordt duidelijk in onze rendementstabel.

In dit blog maken we duidelijk wat voor stroomopbrengst en rendement u kunt verwachten bij zonnepanelen op het westen, zuidwesten en noordwesten. Tegelijkertijd behandelen we de voorwaarden en de ideale hellingshoek.

Zijn zonnepanelen op het westen rendabel?

Ja, zonnepanelen op het westen zijn rendabel, maar hier zitten wel voorwaarden aan verbonden.

Op het westen kunt u maximaal een rendement van 85% behalen. Hiervoor is het noodzakelijk om de panelen in een hellingshoek van 15 graden te plaatsen. Als de hellingshoek toeneemt dan daalt het rendement.

Bij een hellingshoek van 30 graden behaalt u een maximaal rendement van 80%. Kiest u voor een hellingshoek van 45 graden dan neemt het rendement verder af tot 75%.

Het rendement op het westen zal dus iets lager uitvallen dan op het zuiden. Hierdoor zal ook de terugverdientijd van uw zonnepanelen systeem toenemen.

Doorgaans worden de zonnepanelen in 5 jaar terugverdiend. Als u de zonnepanelen op het westen laat plaatsen, zal de terugverdientijd met ongeveer 15% tot 20% toenemen.

Dit zijn richtlijnen en de precieze terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de energieprijs en de hoeveelheid zonuren per jaar.

 

De ideale hellingshoek op het westen, noordwesten en zuidwesten

Om het maximale rendement op uw zonnepanelen te behalen is het belangrijk om de juiste legrichting en hellingshoek te hanteren.

In de onderstaande rendementstabel vindt u het beoogde rendement voor het westen, noordwesten en zuidwesten. Het rendement wordt bepaald op basis van de hellingshoek, waarin de zonnepanelen op het dak geplaatst worden.

Op het zuiden kan een rendement van 100% behaald worden.

Hellingshoek (graden) Noordwest (Rendement %) West (Rendement %) Zuidwest (Rendement %)
15 75 85 90
30 65 80 95
45 55 75 95
60 50 70 90
75 40 60 80
90 35 55 70

 

In de tabel wordt duidelijk dat als de hellingshoek toeneemt het rendement daalt (behalve zuidwest). Als u zonnepanelen op het noordwesten laat plaatsen, dan is een hellingshoek van 15 graden aan te raden.

Vanaf een hellingshoek van 30 graden daalt het rendement tot 65%. Hierdoor duurt het langer om uw zonnepanelen terug te verdienen.

Het zuidwesten is daarentegen geschikter voor zonnepanelen. Bij een hellingshoek van 15 graden behaalt u een maximaal rendement van 90%. In tegenstelling tot de andere legrichtingen stijgt het rendement juist bij 30 of 45 graden. Hierbij kunt u een maximaal rendement van 95% behalen.

Op het westen wekt u ook in de avond stroom op

Voorheen gaven we standaard het advies om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Dit is de legrichting waarbij u de hoogste stroomopbrengst kunt behalen. In Nederland beschikken we namelijk over de salderingsregeling.

Dit houdt in dat u het stroom opgewekt met zonne-energie, kosteloos kunt terugleveren aan het stroomnet. In hetzelfde jaar kunt u het stroom wat u heeft teruggeleverd ook weer kosteloos opnemen. Stroom opgewekt in de zomer, kunt u ook gebruiken in de winter.

Maar als de salderingsregeling afgebouwd wordt, dan is het handig om ook stroom in de avond op te wekken. Op het zuiden wekken de zonnepanelen voornamelijk veel stroom op in de ochtend en middag.

Door zonnepanelen op het westen te plaatsen, verspreidt u het stroom beter over de dag. Hierdoor kunt u meer van uw eigen stroom gebruiken. Waardoor u minder stroom hoeft terug te leveren tegen ongunstige tarieven.

 

Veelgestelde vragen

 

Hoeveel leveren zonnepanelen op het westen op?

Waar u op het zuiden een rendement van 100% behaald, kunt u op het westen maximaal een rendement van 85% behalen.

Dit kunt u alleen behalen als de zonnepanelen in een hellingshoek van 15 graden geplaatst worden. Kiest u voor een hellingshoek van 30 graden dan is het rendement 80%.

Hierdoor valt het rendement voor zonnepanelen op het westen ongeveer 15% tot 20% lager uit dan op het zuiden.

 

Wat is beter zonnepanelen op het oosten of westen?

Om te bepalen of zonnepanelen beter op het oosten of westen geplaatst kunnen worden, kijken we naar uw stroomverbruik.

Gebruikt u meer stroom in de ochtend, dan zijn zonnepanelen op het oosten gunstiger. Maar als u meer stroom gebruikt in de avond dan kunt u beter zonnepanelen op het westen plaatsen.

Het verschil in stroomopbrengst tussen oost en west is praktisch verwaarloosbaar. Maar zonnepanelen op het westen hebben een iets betere opbrengst.

 

Wat is de beste kant voor zonnepanelen?

Om de hoogst mogelijke stroomopbrengst te behalen plaatst u zonnepanelen op het zuiden. Deze windstreek krijgt door het hele jaar heen het meeste zonlicht.

Dit komt omdat de zon vanaf het oosten (ochtend) beweegt naar het westen (avond) over het zuiden. Hoe meer zonlicht er op de panelen straalt, hoe meer groene stroom er opgewekt wordt.

Als het uw doel is om het stroom beter verdeeld over de dag op te wekken, kan het oosten (ochtend) of westen (avond) uitkomst bieden.

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.