Voordelen zonnepanelen

31-jan-2024

voordelen zonnepanelen

Ontdek de belangrijke voordelen van zonnepanelen. Zonnepanelen hebben als voordeel dat ze schone duurzame energie produceren en tegelijkertijd helpen om geld te besparen.

Ondertussen zijn er meer dan 2,6 miljoen woningen in Nederland met zonnepanelen. De snelle groei en stijging van het aantal zonnepanelen kan verklaard worden door de voordelen van zonnepanelen.

Het is zowel goed voor de portemonnee als voor het klimaat en de overheid betaalt graag mee.

Hieronder vindt u een samenvatting van alle zonnepanelen voordelen, daaronder behandelen we elk voordeel specifiek.

 

Voordelen zonnepanelen samenvatting

  1. Zonnepanelen zetten zonlicht om in duurzame groene stroom. Naast de productie van het paneel, komt er geen CO2 vrij, waardoor zonne-energie bijdraagt aan een beter klimaat.
  2. Als u nu 4000 kWh aan stroom verbruikt en €0,35 per kWh betaalt, dan bespaart u met zonnepanelen €1400 op de jaarlijkse elektriciteitsrekening.
  3. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 5 en 7 jaar. Met een minimale levensduur kunt u 19 tot 20 jaar genieten van gratis groene stroom.
  4. Als u de woning verder wilt verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp. Gaat u minder gas gebruiken, maar meer elektriciteit. Dit maakt zonnepanelen de fundering voor verdere verduurzaming.
  5. Op dit moment hoeft u geen BTW te betalen op zonnepanelen en direct gerelateerde werkzaamheden.
  6. Uit onderzoek is gebleken dat de woningwaarde met gemiddeld 2,56% toeneemt met een zonnepanelen systeem.
  7. Woningen met zonnepanelen hebben een hoger energielabel. Woningen met een hoger energielabel worden sneller verkocht. Zonnepanelen stimuleren dus indirect de verkoop van uw woning.
  8. Stijgende elektriciteitsprijzen door onrust en oorlog in de wereld, hebben geen tot minder effect op uw kosten. De zonnepanelen produceren groene stroom, waardoor u minder afhankelijk bent van de inkoop bij energieleveranciers.
  9. De salderingsregeling stelt zonnepanelen eigenaren in staat om te salderen. Hierdoor kan al het stroom wat opgewekt wordt met zonnepanelen, verspreid en kosteloos over het jaar gebruikt worden. Stroom uit de zomer, kan dus in de winter gebruikt worden.
  10. Als de salderingsregeling afgebouwd gaat worden, wat niet zeker is. Dan zal de vergoeding voor teruglevering van stroom minimaal 80% van de verkoopprijs zijn. De overheid maakt zonnepanelen dus graag aantrekkelijk en dat is goed nieuws.

Lees ook onze blog over de nadelen van zonnepanelen.

 

Zonnepanelen dragen bij aan een groenere toekomst

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat u hiermee uw eigen gratis groene stroom kunt opwekken. Zodra het zonlicht op de zonnecellen schijnt, komen de zonnecellen in beweging, waardoor er duurzame energie wordt opgewekt.

Gedurende dit proces komt er geen CO2 vrij, waardoor u gebruik maakt van duurzame energie. In plaats van grijze stroom, opgewekt met fossiele brandstoffen, bieden zonnepanelen het voordeel van schone groene stroom.

Uiteraard komt er wel CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen. Maar uit onderzoek blijkt dat de CO2 uitstoot binnen 2 jaar gecompenseerd is. Met een minimale levensduur van 25 jaar lijkt ons dit geen probleem.

 

Besparen op de energierekening

Het belangrijkste voordeel van zonnepanelen is de besparing op de energierekening. Omdat u met zonnepanelen uw eigen groene stroom opwekt, hoeft u dit niet meer duur in te kopen bij de energieleverancier. Hierdoor bespaart u op maandelijks vlak aanzienlijk op de energierekening.

Stel dat u jaarlijks een energieverbruik heeft van 4000 kWh, wat niet ongebruikelijk is. U betaalt een bedrag van €0,35 per kWh. Dan bespaart u met zonnepanelen al voor €1400,- per jaar aan energiekosten.

Wekken uw zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u extra besparen door stroom terug te leveren.

 

Zonnepanelen zijn een lucratieve investering: 20 jaar gratis groene stroom

Investeren in zonnepanelen en zonne-energie levert een goed rendement op. Gemiddeld is een zonnepanelen systeem al binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend.

Als we er rekening mee houden dat zonnepanelen een levensduur hebben van minimaal 25 jaar. Dan kunnen we concluderen dat u toch zeker 18 tot 20 jaar van gratis groene stroom kunt genieten.

Het voordeel van zonnepanelen is dus dat de investering zich vier tot vijf keer kan terugverdienen.

 

Zonnepanelen zijn de fundering voor verdere verduurzaming van de woning

Als u ervoor kiest om uw woning verder te verduurzamen dan kunt u een (hybride) warmtepomp, laadpaal, thuisaccu, of duurzame airco (lucht-lucht warmtepomp) plaatsen.

Als we spreken over verduurzamen, dan spreken we eigenlijk over het verminderen van het gasverbruik. De woning wordt dan verwarmd op basis van elektriciteit, waardoor er meer elektriciteit nodig is.

Als u deze elektriciteit niet opwekt met zonnepanelen, kunnen de kosten hoog oplopen en bent u niet duurzaam bezig. Daarom zijn zonnepanelen de fundering van duurzaamheid.

Het voordeel van zonnepanelen is dus dat u met het opgewekte stroom verdere verduurzaming kunt faciliteren.

 

Geen BTW op zonnepanelen

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat u geen BTW hoeft te betalen over de panelen. Naast de zonnepanelen zijn ook andere werkzaamheden, die direct gerelateerd zijn aan de zonnepanelen, vrijgesteld van BTW.

Hierbij kunt u denken aan levering en installatiekosten, omvormer(s), installatiemateriaal en bijvoorbeeld aanpassingen aan de meterkast. Als u nu dus een zonnepanelen systeem aanschaft voor €7000,- dan zou u met BTW €1470 extra betalen.

 

De salderingsregeling

Het salderen is één van de beste voordelen van zonnepanelen in Nederland. Met de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen alle stroom die ze opwekken zelf gebruiken. Zonnepanelen wekken namelijk veel elektriciteit op in de ochtend en middag, als de zon schijnt. Dit terwijl veel mensen in de avond juist meer elektriciteit gebruiken.

Omdat veel mensen het stroom niet kunnen opslaan in een thuisaccu, kunnen we salderen. De hoeveelheid elektriciteit in kWh die u teruglevert aan het net, kunt u ook kosteloos weer opnemen. Als u 2000 kWh teruglevert, dan mag u ook weer 2000 kWh zonder extra kosten gebruiken. Dit wordt over een jaar berekend. Als u dus stroom teruglevert in de zomer, kunt u dit kosteloos in de winter gebruiken.

Het elektriciteitsnet fungeert dus als een enorme batterij voor de zonnepanelen in Nederland. Waardoor eigenaren van zonnepanelen het optimale rendement uit hun zonne-energie systeem kunnen halen. Er gaat namelijk geen kWh verloren. Mocht u meer kWh teruggeleverd hebben dan uw verbruik, dan krijgt u hiervoor een vergoeding.

De overheid heeft plannen om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Doordat er nieuwe verkiezen zijn geweest kan het zijn dat de afbouw uitgesteld wordt. Hiernaast is het ook mogelijk dat de salderingsregeling blijft bestaan in zijn huidige vorm.

 

De beoogde afbouw van de salderingsregeling:

Jaartal Afbouw salderingsregeling
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

 

Vergoeding voor terugleveren elektriciteit kan aanzienlijk gaan stijgen

Als u op dit moment stroom teruglevert aan uw energieleverancier, dan krijgt u doorgaans maar €0,05 cent per kWh. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, dan zal de vergoeding voor het terugleveren ook toenemen.

Minister Rob Jette heeft voorgesteld een minimale vergoeding van 80% van de verkoopprijs te hanteren. De vergoeding is van toepassing op het gedeelte van het stroom wat u niet kunt salderen. Dit gaat dan tegelijkertijd in met de afbouw van de salderingsregeling.

Het is een groot voordeel voor zonnepanelen houders dat de overheid zonnepanelen aantrekkelijk wil houden. We gaan ervanuit dat ze dit zullen blijven doen, omdat zonnepanelen een belangrijke rol spelen om de klimaatdoelen te behalen.

 

Woningwaarde neemt toe door zonnepanelen

Uit onderzoek van de TIAS universiteit is gebleken dat de woningwaarde door zonnepanelen gemiddeld met 2,56% toeneemt. Bij een zonnepanelen systeem met een jaarlijkse stroomopbrengst van 3888 Wattpiek, werd doorgaans €7456 extra betaald bij verkoop van de woning.

Dit houdt in dat zodra u investeert in zonnepanelen, het volledige investeringsbedrag of een gedeelte hiervan, gecompenseerd wordt door de waardestijging van uw woning.

Uiteraard kunt u dit voordeel pas innen, zodra u de woning verkoopt. Maar het is fijn om te weten, dat de investering ook direct leidt tot een verhoging van de woningwaarde. Er komen dus veel financiële voordelen bij zonnepanelen. U bespaart op de maandelijkse energierekening en uw woning wordt ook nog meer waard.

 

Woning wordt sneller verkocht met zonnepanelen door hoger energielabel

Een ander voordeel van zonnepanelen is het duidelijke positieve effect op het energielabel. Als u zonnepanelen laat plaatsen, kan het energielabel wel met twee treden stijgen. Woningzoekenden nemen het energielabel steeds vaker mee in hun beoordeling van een woning.

Een woning met een hoger energielabel gaat gepaard met lagere maandlasten. Tegelijkertijd geeft de overheid duidelijk aan dat woningen met een laag energielabel moeten verduurzamen. Als een woning met een lager energielabel gekocht wordt, moeten er dus extra kosten gemaakt worden om de woning te verduurzamen.

Tegelijkertijd is er onduidelijkheid en onzekerheid. De overheid heeft aangegeven maatregelen te nemen tegen woning met een lage energielabels. Maar welke maatregelen genomen worden is nog onduidelijk. Woningzoekenden zijn hiervan op de hoogte en betalen hierdoor sneller meer voor een duurzame woning en een stukje zekerheid.

 

Onafhankelijkheid van de marktprijzen

Waar we voorheen tientallen jaren van stabiele energieprijzen hebben gekend. Is het ondertussen duidelijk dat de prijzen van energie behoorlijk kunnen fluctueren. In Nederland zijn talloze huishoudens in financiële problemen gekomen door de plotselinge stijging van gas- en elektriciteitsprijzen.

Waar je in 2020 nog €0,20 per kWh elektriciteit kon betalen, is het niet ongewoon om nu €0,36 per kWh te betalen. De prijs is in een aantal jaren dus met ruim 80% toegenomen. De prijzen voor gas en elektriciteit lijken nu te dalen, maar liggen nog velen malen hoger dan voorheen.

Het voordeel van zonnepanelen is dat u uw eigen groene stroom opwekt. Hierdoor hoeft u geen of minder stroom in te kopen. Abrupte prijsstijgingen voor stroom hebben hierdoor geen of minder effect op uw kostenplaatje.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Henk Reder

Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.