Voordelen zonnepanelen

31-jan-2024

voordelen zonnepanelen

Wilt u ook verdienen met zonnepanelen?

Of doe de gratis dakscan

Samenvatting voordelen zonnepanelen

  1. Bespaar op de energierekening
  2. 18 tot 20 jaar gratis groene stroom
  3. Zonnepanelen dragen bij aan een groene toekomst.
  4. Fundering voor verdere verduurzaming met bijvoorbeeld een warmtepomp
  5. Geen BTW over zonnepanelen en gerelateerde werkzaamheden
  6. Je kunt salderen met de salderingsregeling
  7. Woningwaarde stijgt gemiddeld met 2,56%
  8. Hoger energielabel en snellere verkoop van de woning
  9. Energieonafhankelijkheid, minder vatbaar voor plotseling stijgende energieprijzen.

Lees ook onze blog over de nadelen van zonnepanelen.

 

Het belangrijkste voordeel van zonnepanelen is de besparing op de energierekening

De besparing op de energierekening, is het belangrijkste voordeel van zonnepanelen voor het merendeel van de mensen.

Omdat u met zonnepanelen uw eigen groene stroom opwekt, hoeft u dit niet meer duur in te kopen bij de energieleverancier. Hierdoor bespaart u veel geld op de energierekening.

Stel dat u jaarlijks een energieverbruik heeft van 4000 kWh, wat niet ongebruikelijk. Hiernaast betaalt u een bedrag van €0,35 per kWh bij de energieleverancier. Dan bespaart u met zonnepanelen al voor €1400,- per jaar aan energiekosten.

Wekken uw zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u extra besparen door stroom terug te leveren.

 

Het is voordelig dat zonnepanelen 20 jaar gratis groene stroom kunnen produceren

Investeren in zonnepanelen is voordelig en levert een goed rendement op. Gemiddeld is een zonnepanelen systeem al binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend.

Als we er rekening mee houden dat zonnepanelen een levensduur hebben van minimaal 25 jaar. Dan kunnen we concluderen dat u toch zeker 18 tot 20 jaar van gratis groene stroom kunt genieten.

U kunt de investering vier tot vijf keer terugverdienen.

 

Een belangrijk voordeel van zonnepanelen is de bijdrage aan een groene toekomst

Een ander groot voordeel van zonnepanelen is dat u hiermee uw eigen gratis groene stroom kunt opwekken. Zodra het zonlicht op de zonnecellen schijnt, komen de zonnecellen in beweging, waardoor er duurzame energie wordt opgewekt.

Gedurende dit proces komt er geen CO2 vrij, waardoor u gebruik maakt van duurzame schone energie. In tegenstelling tot grijze stroom, opgewekt met fossiele brandstoffen, vervuilen zonnepanelen het klimaat niet verder.

Uiteraard komt er wel CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen. Maar uit onderzoek blijkt dat de CO2 uitstoot binnen 2 jaar gecompenseerd is. Met een minimale levensduur van 25 jaar lijkt ons dit geen probleem.

 

Zonnepanelen zijn de fundering voor verdere verduurzaming van de woning

Als u ervoor kiest om uw woning verder te verduurzamen dan kunt u een (hybride) warmtepomp, laadpaal, thuisaccu, of duurzame airco (lucht-lucht warmtepomp) plaatsen.

Als we spreken over verduurzamen, dan spreken we eigenlijk over het verminderen van het gasverbruik. De woning wordt dan verwarmd op basis van elektriciteit, waardoor er meer elektriciteit nodig is.

Als u deze elektriciteit niet opwekt met zonnepanelen, kunnen de kosten hoog oplopen en bent u niet duurzaam bezig. Daarom zijn zonnepanelen de fundering van duurzaamheid.

Het voordeel van zonnepanelen is dus dat u met het opgewekte stroom verdere verduurzaming kunt faciliteren.

 

Het is voordelig dat er geen BTW zit op zonnepanelen

Nog een zonnepanelen voordeel is dat u geen BTW meer hoeft te betalen. Naast de zonnepanelen zijn ook direct gerelateerde werkzaamheden vrijgesteld van BTW.

Hierbij kunt u denken aan levering en installatiekosten, omvormer(s), installatiemateriaal en bijvoorbeeld aanpassingen aan de meterkast. Als u nu dus een zonnepanelen systeem aanschaft voor €7000,- dan zou u met BTW €1470 extra betalen. Dit hoeft u nu niet te betalen, waardoor u weer extra geld bespaart.

 

De salderingsregeling

Het salderen is één van de beste voordelen van zonnepanelen in Nederland. Met de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen alle stroom die ze opwekken zelf gebruiken. Zonnepanelen wekken namelijk veel elektriciteit op in de ochtend en middag, als de zon schijnt. Dit terwijl veel mensen in de avond juist meer elektriciteit gebruiken.

Omdat veel mensen het stroom niet kunnen opslaan in een thuisaccu, kunnen we salderen. De hoeveelheid elektriciteit in kWh die u teruglevert aan het net, kunt u ook kosteloos weer opnemen. Als u 2000 kWh teruglevert, dan mag u ook weer 2000 kWh zonder extra kosten gebruiken. Dit wordt over een jaar berekend. Als u dus stroom teruglevert in de zomer, kunt u dit kosteloos in de winter gebruiken.

Het elektriciteitsnet fungeert dus als een enorme batterij voor de zonnepanelen in Nederland. Waardoor eigenaren van zonnepanelen het optimale rendement uit hun zonne-energie systeem kunnen halen. Er gaat namelijk geen kWh verloren. Mocht u meer kWh teruggeleverd hebben dan uw verbruik, dan krijgt u hiervoor een vergoeding.

De overheid had plannen om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Het voorstel is alleen niet door de 1e kamer gekomen, waardoor het salderen nog altijd mogelijk is. Doordat er nieuwe verkiezen zijn geweest kan het zijn dat de salderingsregeling helemaal niet afgebouwd gaat worden.

 

De oude plannen voor de afbouw van de salderingsregeling zag er zo uit:

Jaartal Afbouw salderingsregeling
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

 

Vergoeding voor terugleveren elektriciteit kan aanzienlijk gaan stijgen

Als u op dit moment stroom teruglevert aan uw energieleverancier, dan krijgt u doorgaans maar €0,05 cent per kWh. Als de salderingsregeling in de toekomst wel wordt afgebouwd, dan zal de vergoeding voor het terugleveren ook toenemen.

Minister Rob Jette heeft destijds voorgesteld een minimale vergoeding van 80% van de kale verkoopprijs te hanteren. De vergoeding is van toepassing op het gedeelte van het stroom wat u niet kunt salderen. Dus mocht de salderingsregeling toch afgebouwd gaan worden, dan gaat dit gepaard met ander financieel voordeel.

Hiernaast is het een groot voordeel voor zonnepanelen eigenaren dat de overheid zonnepanelen aantrekkelijk wil houden. We gaan ervanuit dat ze dit zullen blijven doen, omdat zonne-energie een belangrijke rol speelt om de klimaatdoelen te behalen.

 

Een ander voordeel is dat de woningwaarde toeneemt door zonnepanelen

Uit onderzoek van de TIAS universiteit is gebleken dat de woningwaarde door zonnepanelen gemiddeld met 2,56% toeneemt. Bij een zonnepanelen systeem met een jaarlijkse stroomopbrengst van 3888 Wattpiek, werd doorgaans €7456 extra betaald bij verkoop van de woning.

Dit houdt in dat het volledige investeringsbedrag voor zonnepanelen of een gedeelte hiervan, gecompenseerd wordt door de waardestijging van uw woning.

Uiteraard kunt u dit voordeel pas innen, zodra u de woning verkoopt. Maar het is fijn om te weten, dat de investering ook direct leidt tot een verhoging van de woningwaarde. Er komen dus veel financiële voordelen bij zonnepanelen. U bespaart op de maandelijkse energierekening en uw woning wordt ook nog meer waard.

 

Woning wordt sneller verkocht met zonnepanelen door hoger energielabel

Een ander voordeel van zonnepanelen is het duidelijke positieve effect op het energielabel. Als u zonnepanelen laat plaatsen, kan het energielabel wel met twee treden stijgen. Woningzoekenden nemen het energielabel steeds vaker mee in hun beoordeling van een woning.

Een woning met een hoger energielabel gaat gepaard met lagere maandlasten. Tegelijkertijd geeft de overheid duidelijk aan dat woningen met een laag energielabel moeten verduurzamen. Als een woning met een lager energielabel gekocht wordt, moeten er dus extra kosten gemaakt worden om de woning te verduurzamen.

Daarnaast is er onduidelijkheid en onzekerheid voor woningen met lage energielabels. De overheid heeft aangegeven maatregelen te nemen om deze woning verder te willen verduurzamen. Maar welke maatregelen genomen worden is nog onduidelijk. Woningzoekenden zijn hiervan op de hoogte en betalen hierdoor sneller meer voor een duurzame woning en een stukje zekerheid.

 

Het laatste voordeel van zonnepanelen is de onafhankelijkheid van de marktprijzen

Waar we voorheen tientallen jaren van stabiele energieprijzen hebben gekend. Is het ondertussen duidelijk dat de prijzen van energie behoorlijk kunnen fluctueren. In Nederland zijn talloze huishoudens in financiële problemen gekomen door de plotselinge stijging van gas- en elektriciteitsprijzen.

Waar je in 2020 nog €0,20 per kWh elektriciteit kon betalen, is het niet ongewoon om nu €0,36 per kWh te betalen. De prijs is in een aantal jaren dus met ruim 80% toegenomen. De prijzen voor gas en elektriciteit lijken nu te dalen, maar liggen nog velen malen hoger dan voorheen.

Het voordeel van zonnepanelen is dat u uw eigen groene stroom opwekt. Hierdoor hoeft u geen of minder stroom in te kopen. Abrupte prijsstijgingen voor stroom hebben hierdoor amper effect op uw kostenplaatje.

 

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.