Nadelen zonnepanelen met stekker

5-mrt-2024

Nadelen zonnepanelen met stekker

Hier bespreken we de nadelen van zonnepanelen met stekker. Het klinkt wellicht aanlokkelijk om zonnepanelen met stekker te kopen, omdat u de panelen direct kunt aansluiten op het stopcontact.

Zodra u de zonnepaneel aansluit begint u met het opwekken van eigen groene stroom, waardoor u start met besparen.  

Maar een van de grootste nadelen van zonnepanelen met stekker, is dat het niet geschikt is voor een groot zonnepanelen systeem met veel vermogen.

De zonnepanelen die u kunt aansluiten met een stekker zijn voornamelijk handig voor kleinere toepassingen.

Het is dus lastig om hiermee te voorzien in de volledige energiebehoefte van uw woning.  

We hebben de nadelen van zonnepanelen met stekker overzichtelijk gemaakt. 

Hoeveel geld kunt u besparen met echte zonnepanelen?

Of doe de gratis dakscan

Grootste nadeel van zonnepanelen met stekker is het beperkte aantal zonnepanelen per groep 

Het grootste nadeel van zonnepanelen met stekker is dat u maar één set zonnepanelen op een bestaande groep mag aansluiten.

Dit houdt in dat er maximaal twee zonnepanelen op dezelfde groep in de meterkast aangesloten worden. Als u zonnepanelen op uw dak laat leggen kunnen er meer zonnepanelen op dezelfde groep aangesloten worden.

Stel u heeft een 3x25A 3-fase meterkast dan mag er op een nieuwe groep een maximaal vermogen van 3680 Watt aangesloten worden. Dit houdt in dat u bij een professionele installatie van zonnepanelen wel 8 zonnepanelen van 420 Wattpiek kwijt kunt. 

Voorbeeldberekening: 3680 Wp / 420 Wp = 8,76. We hebben geen halve zonnepanelen en daarom kunnen er dus 8 zonnepanelen op een groep van 420 Wp. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom een zonnepaneel met stekker niet geschikt is voor grote installaties.  

Lagere stroomopbrengst bij zonnepanelen met stekker

De zonnepanelen met stekker hebben doorgaans een lagere stroomopbrengst dan een professionele installatie.

Bij een professionele installatie van Zonnepanelen Noord, maken we altijd gebruik van zonnepanelen met een bewezen hoog rendement. Dit houdt in dat we zonnepanelen met een vermogen van 410 Wp tot 450 Wp installeren.

De zonnepanelen met stekker hebben als nadeel dat het vermogen doorgaans wat lager ligt. Hierdoor valt de stroomopbrengst tegen. Mocht het zonnepanelen vermogen gelijk zijn, dan worden de zonnepanelen tijdens een professionele installatie in de ideale legrichting en hellingshoek geplaatst. Voor een rendement van 100% plaatsen we de zonnepanelen op het Zuiden

Het ideale ontwerp wordt ontworpen door een ervaren zonne-energie adviseur, waardoor u zeker bent van een maximale stroomopbrengst.

Plaatst u de zonnepanelen zelf, dan is de kans groot dat de hellingshoek en legrichting niet optimaal benut worden voor uw situatie.  

 

Een ander nadeel van zonnepanelen met stekker is de hogere aanschafwaarde

De hogere aanschafwaarde van zonnepanelen met stekker is nadelig voor het rendement en de terugverdientijd. Bij een regulier zonnepanelen systeem ligt de terugverdientijd van uw zonnepanelen op 5 tot 7 jaar. Als u zonnepanelen met een stekker laat plaatsen dan ligt de terugverdientijd doorgaans op 10 jaar.  

Uiteraard hangt de officiële terugverdientijd af van verschillende factoren. Het vermogen, de prijs, legrichting en hellingshoek zijn bepalend voor de uiteindelijke terugverdientijd. Bij Zonnepanelen Noord zorgen we ervoor dat de terugverdientijd zo laag mogelijk uitvalt voor uw situatie.  

Daarentegen maken zonnepanelen met stekker het wel mogelijk om zonnepanelen te kopen met een lagere investeringsdrempel. U kunt voor een lager investeringsbedrag starten met zonnepanelen, maar uiteindelijk bent u duurder uit.

Andere websites benoemen dat een professionele installatie minimaal 6 zonnepanelen bevat, maar dit is niet waar. Bij Zonnepanelen Noord installeren we ook kleinere installaties. Hou dan wel rekening met vaste kosten zoals voorrijkosten en montage- en installatiekosten. Eerst moet u zich afvragen, hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dan kunt u bepalen welk systeem het meest geschikt is. 

Het systeem kan wel zo geplaatst worden dat het makkelijk met extra zonnepanelen uit te breiden is in de toekomst. Vraag hiervoor gratis advies op maat aan! 

 

Aanpassingen aan de meterkast

Als u een professionele installatie van zonnepanelen neemt, dan wordt de meterkast aangepast door ervaren zonnepanelen installateurs.

De installateurs beschikken over de juiste kennis, ervaring en certificering om nieuwe groepen aan te leggen. Hiernaast kunnen ze de voorbereidingen treffen om uw meterkast van een 1-fase naar een 3-fase om te bouwen. Hierdoor bent u er zeker van dat de zonnepanelen worden aangesloten op aparte groepen.

Het aantal zonnepanelen worden conform wet en regelgeving netjes verdeeld over het benodigde aantal groepen. Zodat de capaciteit van de groep nooit overschreden wordt en de kans op kortsluiting en brand verwaarloosbaar is.  

Laat u zonnepanelen met stekker plaatsen dan moet u het doen met uw bestaande groepen in de meterkast. Of u moet een installateur inhuren om alsnog aanpassingen in de meterkast te maken.  

 

Overbelasting van het elekriciteitsnetwerk van het huis

Bij een bestaande groep wordt het aangeraden om maximaal één set zonnepanelen met stekker aan te sluiten. Dit wordt aangeraden om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk van het huis te voorkomen.

Sluit u per ongeluk meerdere sets van zonnepanelen aan op dezelfde groep, dan is de kans op overbelasting aanwezig.  

Hiermee ontstaat het risico op kortsluiting, oververhitting en brandgevaar. Voer dit werk daarom alleen zelf uit als u hier verstand van heeft.  

 

Dakmontage wordt niet door een professionele installateur uitgevoerd

Een ander nadeel van zonnepanelen met stekker is het feit dat u de panelen zelf op het dak moet monteren. Als u zonnepanelen op een plat dak plaatst moet u deze wel extra verzwaren, zodat ze niet wegwaaien bij harde windstoten.

Bij een schuin dak moeten de zonnepanelen aan de hand van een stevig montagesysteem aan het dak gemonteerd worden. Plaatst u de zonnepanelen zelf op het dak, dan heeft u geen zekerheid dat de zonnepanelen stevig gemonteerd zijn. 

Als u de zonnepanelen niet stevig genoeg monteert, kunnen de zonnepanelen loskomen bij harde windstoten. De vraag is dan of u verzekerd bent. U heeft de zonnepanelen immers zelf op het dak geplaatst. 

Daarnaast beschikken professionele installateurs over veiligheidsmaatregelen om het dak veilig op te gaan. Als u dit zelf doet, moet u zelf voor uw eigen veiligheid zorgen. Met alle gevolgen van dien.  

 

Installatiebeperkingen door de noodzaak van een stopcontact

Nog een nadeel van zonnepanelen met stekker is de noodzaak voor een stopcontact. Hierdoor heeft u niet de vrijheid om de zonnepanelen op elke mogelijke gewenste plek te plaatsen.

De zonnepanelen moeten namelijk in de buurt van een stopcontact geplaatst worden. Heeft u geen stopcontact op een geschikte plaatst, dan moet er een nieuw stopcontact aangelegd worden.

Dit vraagt om extra werkzaamheden, waarbij extra kosten gemoeid zijn. 

 
Zonnepanelen aanmelden bij de energieleverancier

Het laatste nadeel van zonnepanelen met stekker is dat u zelf uw zonnepanelen moet aanmelden bij de netbeheerder.

Het is verplicht om uw zonnepanelen bij de netbeheerder aan te melden, zodat het elektriciteitsnetwerk overzichtelijk blijft.

Als wij de zonnepanelen installeren, dan melden we de zonnepanelen ook voor u aan. Nu moet u de zonnepanelen zelf aanmelden via energieleveren.nl. Dit kost maximaal 10 minuten aan werk.

Vervolgens controleert de netbeheerder of u over de juiste slimme meter beschikt om terug te leveren. Is dit niet het geval dan komen ze een slimme meter plaatsen. Doorgaans zijn hier geen extra kosten aan verbonden.  

Henk Reder
Henk Reder

Mijn naam is Henk Reder, oprichter en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord. Samen met onze adviseurs, installateurs en monteurs help ik de inwoners van het Noorden om kwalitatief te verduurzamen.

Bij Zonnepanelen Noord leveren we kwaliteit met een bewezen hoog rendement, voor een betaalbare prijs. Ervaar het zelf en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.